Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Jongeren en geld: waar zijn ze aan toe?

Bron: Geschreven door Apolline Deglasse, beleggingsexperte bij MeDirect

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Jeugd (12 augustus), nemen we van de gelegenheid gebruik om de relatie tussen de jeugd en geld nader te bekijken. Geldzaken worden doorgaans vooral geassocieerd met volwassenen die werken, geld verdienen, sparen en hun financiën moeten beheren om hun gezin te onderhouden, een lening af te betalen, … Maar toch is het ook belangrijk dat jongeren goed kunnen omspringen met hun (zak)geld. Dat maakt hen weerbaarder tegen crisissen, zoals de coronapandemie, die ook op hen een weerslag kon hebben. Zo vielen bijvoorbeeld heel wat studentenjobs weg door de lockdown, kon het voor afgestudeerden moeilijker zijn om aan een eerste job te geraken, kregen tieners minder of geen zakgeld meer van hun ouders omdat ook zij zich misschien in een financieel krappe situatie bevonden. 

Jongeren en hun financiële kennis

In maart dit jaar heeft de Belgische Federatie van de Financiële Sector, kortweg Febelfin genoemd, de resultaten van een nationale enquête naar de relatie van jongeren met geld gepubliceerd, een enquête in samenwerking met het onderzoeksbureau Indiville. Van de 2045 ondervraagden hebben 750 jongeren tussen 16 en 30 jaar oud hieraan deelgenomen. Welke zaken vielen op?

Jongeren zijn gebuisd op de gemiddelde financële kennisscore: ze halen gemiddeld amper 4,5 op 10. Dit terwijl ze volgens zichzelf inschatten dat ze qua kennis 6,7 op 10 denken te halen. Met andere woorden, ze overschatten zichzelf.

De jeugd antwoordde dat ze het minst kennis hadden over alles wat met beleggen en beleggingsproducten te maken heeft. Ook meenden ze niet veel te weten over lenen en kredietaanvragen, maar evenmin ook over sparen en specifieker pensioensparen. Daarnaast
hoef je hen ook niet te veel te vragen over dagelijkse financiële administratie. Bovendien zijn budgetbeheer en de opstelling van een budgetplan net zo min aan hen besteed.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat algemene financiële kennis, betrokkenheid en geldproblemen nauw verweven zijn met elkaar. Een jongere die minder op de hoogte is van zijn of haar financiële situatie, houdt zich daar ook minder graag mee bezig en heeft vaker te maken met financiële problemen. Financiële kennis is dus van belang en het opkrikken ervan is de boodschap.

COVID-19 maakt jeugd wakker

De uitbraak van COVID-19 heeft wel wat losgeweekt bij de jongeren. De samenleving bleef niet alleen op een laag pitje, ook de economie beleefde geen hoogtij door dit nieuwe virus. Dit had bijgevolg een impact op de financiële situatie van de jongeren zoals al eerder in dit artikel aangehaald. Zo bleek nu 44% van de ondervraagde jongeren zich bezig te houden met zijn of haar geld terwijl dat voor de uitbraak van de pandemie ruim 10% lager lag, namelijk 33%. Voor jongeren werd deze crisis een wake-up call: je kan snel financieel fragieler worden waardoor het besef groeide dat het noodzakelijk was om bewuster om te gaan met geld.

“De COVID-19-crisis was een wake-up call voor jongeren.”

We hadden het er al eens over in september vorig jaar: jongeren vinden sinds het aanbreken van de coronapandemie meer en meer hun weg naar de beurs. Volgens een eerdere enquête van Febelfin (2020) bij 1000 jongeren tussen 16 en 30 jaar, bleek dat 23% van hen is begonnen met beleggen, waaronder een kwart van hen tijdens de coronacrisis.

De MeDirect-klant verjongt

Ook bij MeDirect zien we een positieve trend in het aandeel jonge klanten. Wanneer we dit aandeel van dichterbij bekijken, zien we dat dit jaar 33% meer klanten onder de 30 hun weg vonden naar ons. Leuk weetje: de gemiddelde leeftijd van al onze klanten onder de 30 is 25 jaar. 

Wanneer we kijken naar de gemiddelde leeftijd van al onze klanten samen, zien we een algemene verjonging. In 2019 was de gemiddelde leeftijd van onze nieuwe klanten 50 jaar, terwijl dit in 2020 45 jaar was. Wanneer we focussen op -30 zien we dat het specifiek die groep is die groter wordt. Een absolute uitsteker was in september van vorig jaar op te merken wanneer de grootste groep nieuwe klanten tussen de 20 en 30 jaar oud was. 

“We zien een positieve trend in het aandeel jonge(re) klanten”

 Beleggen voor jongeren nuttig?

Stel jezelf de volgende vier vragen alvorens met beleggen te beginnen.

  1. 1. Waar ben ik financieel aan toe?

    Wat is mijn huidige financiële status? Wat zijn mijn financiële doelstellingen? Welk bedrag ben ik bereid te beleggen en welke risico’s kan ik mij veroorloven? Antwoorden op deze en andere belangrijke vragen vormen de basis voor je beleggersprofiel, of ook risicoprofiel genoemd, dat defensief, behoudend, evenwichtig, groei of dynamisch van aard is.

  2. 2. Hoeveel geld kan ik missen? Beleggen doe je best met geld dat je niet nodig hebt. Hou dus zeker voldoende geld op je spaarrekening zodat je altijd een reserve hebt voor (onverwachte) uitgaven. Doorgaans wordt meegegeven dat je 3 tot 6 maanden loon moet aanhouden als spaarreseve voor onvoorziene omstandigheden. Zo ben je gerust.
  3. 3. Wanneer begin ik ermee? Hoe vroeger je begint met beleggen hoe beter. Want eenmaal je begint met beleggen, denk je beter aan de middellange of lange termijn. Hoe langer je belegt, hoe meer kans op hoger rendement. En voor jongeren is het ideaal om er vroeg mee te beginnen omdat ze nog vele jaren voor zich hebben. Stel dat de markten zouden crashen, dan is er veel minder reden tot ongerustheid omdat de markten nog veel tijd hebben om zich te herstellen.
  4. 4. Waarin kan ik beleggen?

    Er zijn verschillende soorten manieren om te beleggen (in fondsen, aandelen, obligaties, …). Nemen we een fonds. Met dit soort van beleggingen verminder je het risico op rendementsverlies zo veel mogelijk doordat je in verschillende activaklassen belegt over verschillende sectoren en landen heen. Gaan we een stapje verder, kan je overschakelen op een beleggingplan wat uit verscihllende fondsen bestaat. Zo kun je nog meer spreiden en perk je je risico’s nog meer in. Daarnaast is het ook mogelijk om in aandelen te beleggen. Hiervoor is meer kennis van de beurs vereist en is het minder gemakkelijk om te spreiden. 

Geprikkeld om meer over de beleggingswereld te weten te komen? Neem zeker een kijkje op onze website voor meer informatie.

Beleggen in Fondsen

Beleggen met een Beleggingsplan 

Beleggen in Aandelen en obligaties

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om