Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks inzicht: Zet hersteljaar zich in 2022 verder?

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Wat staat er ons volgend jaar op economisch en financieel vlak allemaal te gebeuren? En hoe zullen die gebeurtenissen de beurs en bijgevolg onze beleggingen beïnvloeden? We kunnen rekening houden met de volgende elementen.

De economie van de eurozone veert terug op ondanks de verdere pandemische onzekerheid en de stokkende toeleveringsketen. Volgens de Europese Centrale Bank wordt verwacht dat de economie en daarmee dus de aandelenmarkten zullen groeien tot 4,6% in 2022.
Verdere fusies en overnames die eventueel plaatsvinden kunnen een extra impuls geven naarmate bedrijven hun laatste kans grijpen om te profiteren van goedkoop geld.

“De economie van de eurozone veert terug op ondanks de verdere pandemische onzekerheid en de stokkende toeleveringsketen.”

Inflatie

Zoals eerder aangehaald in onder andere het maandelijks inzicht van mei, gingen de prijzen de hoogte in door inflatie en zullen ze volgend jaar ook niet meteen gaan liggen. Veel industrieën zullen de inflatie nog voelen door bijvoorbeeld de verhoging van de energieprijzen die maken dat de productiekosten hoger zullen uitvallen. Deze kosten worden vervolgens vaak doorberekend aan de consument, die desondanks deze prijsstijgingen toch blijft uitgeven. Volgens economische experten zou de inflatie sterk aantrekken in 2021 tot 2,2%, met name onder invloed van die hogere energieprijzen. Daarna zou ze teruggaan tot 1,8% in 2023.

Bron: OESO

Centrale banken

De Europese Centrale Bank (ECB) zal haar eigen pandemische versoepelingsmaatregelen naar verwachting in het eerste kwartaal verlagen. De voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, gaf deze maand nog de boodschap dat het zeer onwaarschijnlijk zou zijn dat de ECB haar beleidsrente in 2022 zou optrekken.

In een reactie op de hogere inflatie heeft de Federal Reserve (de Amerikaanse Centrale Bank) aangekondigd dat ze haar economische steun al snel sterker zal afbouwen. De vraag is wanneer hogere rentetarieven zullen volgen. In hun vooruitzicht voor 2022 beweren Amerikaanse bankenexperts dat de beleidsrentes van de Federal Reserve al in 2022 zouden stijgen. Dit als gevolg van de hogere inflatie die voor de nodige druk zorgt op de economie.

Omikronvariant

Zal COVID-19 nog een belangrijke rol hebben in 2022? De meeste financieel-economische strategen verwachten alvast van niet dankzij de ontwikkeling van antivirale pillen van Pfizer Inc. en Merck & Co. Een zelfs nog besmettelijkere variant zoals omikron zou volgens hen geen roet in het eten kunnen gooien. Toch leert de pandemie ons dat er geen zekerheden zijn.

China

In tegenstelling tot de ontwikkelde landen presteerden de Chinese markten slecht dit jaar. Hoewel China als eerste land in de wereld economische klappen gekregen heeft wanneer het coronavirus toesloeg, was het ook weer het eerste land dat uit de crisis geraakte. Toch kwam de economie onder druk te staan door de energiecrisis, de vastgoedperikelen van vastgoedgigant Evergrande en allerlei regelgevende hervormingen. Met deze hervormingen wenst de volksrepubliek de macht van een aantal grote ondernemingen of zeer vermogende Chinezen te beperken. Toch blijft covid ook in China nog domineren door de strikte maatregelen zoals grenscontroles met quarantaine. Zullen deze maatregelen worden opgeheven volgend jaar zodat beetje bij beetje de economie terug kan groeien en regelgevende druk vermindert?

Klimaat

“Industriële bedrijven die groene energie een plaats geven in hun groeistrategie hebben potentieel.”

Industriële bedrijven die groene energie een plaats geven in hun groeistrategie hebben potentieel. Zeker bedrijven die in een niche actief zijn hebben opportuniteiten om uit te breiden in nieuwe segmenten.

Meer algemeen heeft Europa veel bedrijven die leider zijn in duurzame technologie zoals hernieuwbare energie, elektrische auto’s of metaalrecyclage. Deze bedrijven staan op het punt om te profiteren van de grotere wereldwijde focus op duurzaamheid en de klimaatproblematiek.

En het “vernieuwingstijdperk” waarin we ons bevinden gaat nog verder dan alleen de klimaatgerelateerde investeringen. In Europa zijn er ook bedrijven die marktleider zijn in life sciences en profiteren van de grote investeringsbedragen en hun nieuwe interessante productlanceringen.

Toeleveringsketen

Hoewel door de pandemie de globale toeleveringsketen als gevolg daarvan helemaal in elkaar stuikte zou dit probleem in 2022 geleidelijk aan opgelost moeten geraken.

“Hoewel door de pandemie de globale toeleveringsketen als gevolg daarvan helemaal in elkaar stuikte zou dit probleem in 2022 geleidelijk aan opgelost moeten geraken.”

Door deze pandemie maar ook door geopolitieke problemen, heeft er een heuse verschuiving in het leveringslandschap plaatsgevonden. We ontwaakten uit een periode van lockdowns waar de economische activiteit wereldwijd grotendeels stillag. Om te voldoen aan de resterende vraag werden vooral inventarissen verkocht. De herstart in 2021 zorgde niet alleen voor een toenemende vraag, maar door de lage inventarissen werden bedrijven gedwongen om snel terug te produceren. Met bottlenecks in de toeleveringsketen als gevolg. Lees er meer over in ons maandelijks inzicht van oktober.

Daarnaast willen bedrijven nu hun leveringen meer veiligstellen waardoor ze hun leveranciers dichterbij huis gaan zoeken hoewel deze niet noodzakelijk efficiëntere producenten zijn. De kosten kunnen hoger oplopen door bijvoorbeeld de hoge koolstofprijzen. Dit is wel een noodzakelijke stap in de goede richting om weg te gaan van vervuilende brandstoffen en groenere productiemethoden te hanteren. Maar door de hogere kosten worden de prijzen duurder waardoor de inflatie op zijn beurt de hoogte in schiet.

Historisch gezien herstelt de vertraagde toeleveringsketen vrij snel na een moeilijke periode omdat de markt een antwoord vindt op de hogere vraag en haar inventaris herstelt. Er is geen reden waarom dat dit niet het geval zou zijn in 2022. Bewijs hiervan is dat de vrachtverkeerkosten nu al aan het dalen zijn.

In ander politiek en economisch nieuws

Elders in de wereld zijn er nog andere belangrijke gebeurtenissen die een invloed kunnen uitoefenen op de beurs.

Kijken we naar de zorgwekkend economische en financiële situatie in Turkije bijvoorbeeld. De nationale munteenheid van Turkije, de lira, komt ten val. Sinds dit jaar is de munt al 45% in waarde gezakt. De inflatie staat op 21% in november tegenover 4,9% in Europa die maand. Om dit tegen te gaan, zou de rente verhoogd moeten worden maar de Turkse president Erdogan gaat hier niet op in. Het Amerikaanse S&P schat de situatie alvast pessimistisch in met een B+score.

Dichter bij huis kiest het Franse volk in april volgend jaar haar nieuwe president die een impact zou kunnen hebben op de beurzen. Macron zal het niet alleen moeten opnemen tegen de traditionele partijen, maar ook tegen Eric Zemmour als nieuwkomer.

Niet alleen in Frankrijk vinden er verkiezingen plaats, ook in de Verenigde Staten wordt er opnieuw gestemd. Daar worden volgend jaar namelijk de midterms georganiseerd die eventueel ook voor volatiliteit op de markten kunnen zorgen.

Wat betekent dit voor uw beleggingen?

Omikron

Ook in 2022 zouden de ontwikkelde markten volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) boven hun historische gemiddelden van de laatste 10 jaar moeten groeien. Al zal dat zwakker zijn dan in 2021. Dit zou markten verder moeten ondersteunen volgend jaar. We moeten wel alert blijven voor periodes van hoge volatiliteit en correcties. Zo zagen we met de eerste omikronbesmettingen in Europa dat de markten nerveus reageerden op dit nieuws. Het lijkt erop dat zolang dit virus zeer actief aanwezig is, dit soort risico’s voorlopig deel zal moeten uitmaken van de beleggingswereld.

Centrale banken

Meer dan in 2021 zal het vooral uitkijken zijn naar de centrale banken. In de VS werden de eerste stappen al gezet om de ondersteuning af te bouwen. Europa volgt. Het is dus niet meer de vraag óf de steun zal afgebouwd worden maar wel in welke mate en met welke snelheid. Voor Europa gaat het dan eerder over de afbouw van aankoopprogramma’s terwijl het in de VS eerder zal gaan om de eerste renteverhogingen. Hogere rentes zetten vooral obligatieportefeuilles onder druk. Voor de aandelenbelegger is de snelheid en de mate van deze maatregelen van belang. Bedrijven met een hoge schuldenlast hebben hier uiteraard meer moeite mee. In 2022 zal het dus niet onbelangrijk zijn om naar kwalitatieve bedrijven, zowel waarde- als groeibedrijven, te zoeken met sterke balansen.

Diversificatie blijft belangrijk: zorg voor de juiste spreiding in uw beleggingsportefeuille.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om