Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Beleggen: de interesse is er, de kennis (nog) niet

Bron: Geschreven door Michiel Schurmans, marketing- en productverantwoordelijke bij MeDirect.

“An investment in knowledge pays the best interest.” De Amerikaanse politicus Benjamin Franklin, een van de Founding Fathers (oprichters van de grondwet en onafhankelijkheidsverklaring) van de VS vat het mooi samen: investeren in kennis zorgt voor het beste rendement. Zijn uitspraak gaat zeker op voor wie belegt. Een (basis)kennis in beleggen is aan te raden wanneer u zich op de beurs begeeft. Het is namelijk belangrijk te weten wat er met uw geld gebeurt eens u het belegt. Zo verhogen uw kansen om meer uit uw geld te halen. Maar net daar knelt het schoentje. Belgen hebben wel de wil om te beleggen maar zijn minder geneigd de stap te nemen omdat de beurs nog onbekend terrein is. 

Beleggen zit steeds meer in de lift zit en de interesse erin neemt alleen maar toe. Febelfin, de organisatie die de financiële sector vertegenwoordigt, publiceerde in maart dit jaar de resultaten van een nationaal onderzoek naar de financiële kennis van de Belg. In totaal namen 2045 Franstalige en Nederlandstalige Belgen tussen 16 en 79 jaar deel. Wat kwamen we te weten over de Belg en zijn beleggerskennis?

Een zekere basiskennis komt van pas wanneer u besluit te beginnen met beleggen. Hoe meer kennis over beleggen, hoe meer kans op een goed rendement. Maar het hangt van de complexiteit van het beleggingsproduct af in welke mate u er een uitgebreidere kennis over moet hebben. Een beleggingsfonds kan bijvoorbeeld een goed beleggingsproduct zijn voor beginners in beleggen, afhankelijk natuurlijk van uw persoonlijke beleggingsdoeleinden.

Beleggen: willen maar nog niet kunnen

Net iets meer dan de helft (55%) van de Belgen zou willen dat hun spaargeld meer opbrengt. Iets minder dan de helft (40%) belegt zijn geld in andere financiële producten dan een spaarrekening. De meest aangehaalde reden waarom Belgen niet beleggen is omdat ze vinden dat ze te weinig kapitaal hebben. Als tweede reden geven net geen 1 op 3 (29%) Belgen aan wel te willen beleggen maar niet over genoeg financiële kennis te beschikken om dit te doen. Voor de jongere deelnemers is dit zelfs de voornaamste reden waarom ze niet beleggen. Als laatste reden geven de Belgen aan dat het risicoverlies dat er mee gepaard kan gaan een reden is om niet te beleggen.

Waar in beleggen?

Als deelnemers wél beleggen, dan is dat voornamelijk in beleggingsfondsen (51%), gevolgd door aanvullend pensioen (49%), verzekeringsproducten komen op de derde plaats (43%) en vinden we als laatste het beleggingsproduct aandelen van beursgenoteerde bedrijven (35%). De reden waarom er belegd wordt, is voor 41% van de ondervraagden het rendement dat dit kan opbrengen en voor 26% is net duurzaamheid het belangrijkste aspect van beleggen. Duurzaamheid motiveert jongeren nog iets meer om te beleggen.

Waar beleggingsadvies vinden?

Wil de Belg beleggingsadvies, dan knoopt iets meer dan de helft (55%) een gesprek aan met zijn of haar bankier of verzekeraar. Op de tweede plaats wordt er een bezoek aan de website van de bank of verzekeraar gebracht waarna er overgeschakeld wordt naar gespecialiseerde financiële media voor verdere info. Ook hier zit het wat anders bij de jongere generatie beleggers: zij zoeken naar info en tips via het internet, familie en vrienden.

Economie steunen met beleggen

Belgen staan zeker open voor beleggen maar durven niet altijd de stap te zetten omdat ze niet goed genoeg weten waar ze juist aan beginnen. De spaarrekening blijft daarom voor velen een veilige haven. Toch kan het, met de nodige risico’s in acht genomen, geen slecht idee zijn om zich op de beurs te begeven nu het economieherstel nog verder doorzet. Bovendien is het zo dat wie zijn geld belegt, tegelijk mee investeert in de economie en ervoor zorgt dat die sneller herstelt van de covidcrisis.

“Wie zijn geld belegt, investeert in de economie en kan ervoor zorgen dat die sneller herstelt van de covidcrisis.”

Beleggen voor beginners

Om de leken onder ons op een eenvoudige en toegankelijke manier wegwijs te brengen in de wereld van beleggen is Febelfin gestart met het initiatief Club Beleg. Zo worden onder andere antwoorden gegeven op de vragen wat zijn de verschillende manieren van beleggen, en welke voordelen maar ook risico’s zijn hieraan verbonden. Daarnaast worden een aantal mythes zoals “de beurs is een gokspel” weerlegd.

Kamal Kharmach, naast stand-upcomedian ook docent bedrijfseconomie, is het gezicht van Club Beleg en voorziet de geïnteresseerde belegger van uitleg over alles wat met beleggen te maken heeft. Via allerlei video’s gidst hij de kijker doorheen de verschillende soorten beleggingsproducten, gaande van beleggingsfondsen en aandelen tot opties en trackers en vertelt hij over de meerdere manieren van sparen.

Bovendien wil Club Beleg meegeven dat iedereen, met welk soort beleggersprofiel dan ook, kan beleggen. Het maakt niet uit of u over veel of weinig kapitaal beschikt, of u beursspecialist bent of niet, of u graag risico’s neemt of net niet.

“Iedereen, met welk soort beleggersprofiel dan ook, kan beleggen.”

De algemene boodschap luidt simpelweg: bezint eer ge begint. Goed geïnformeerd zijn is key en Club Beleg doet de opstap richting de beleggerswereld verkleinen.

De vraag is niet of u gaat beleggen, maar wel wanneer.

Geprikkeld om meer over de beleggingswereld te weten te komen? Neem zeker een kijkje op onze website voor meer informatie.

Beleggen in Fondsen

Beleggen met een Beleggingsplan 

Beleggen in Aandelen en obligaties