Beleggen
30/10/2020

Belgische fondsensector klimt weer boven 200 miljard euro

Bron: De Tijd - 16/10/2020

Belgen hadden eind juni 209 miljard euro in beleggingsfondsen geïnvesteerd. Daarmee herstelde het belegd vermogen fors van de terugval door de coronacrisis.

De Belgische fondsenfederatie Beama publiceerde vrijdag cijfers over het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal tekende de Belgische fondsensector nog voor een daling van 13 procent tot 191 miljard euro, maar in het tweede kwartaal was er een groei van 9,4 procent.

Het gros van de winst komt voort uit het herstel van de aandelenmarkten na de forse coronacorrectie in maart. 'In het tweede kwartaal werd 60 procent van de koersverliezen door corona gerecupereerd', zegt Johan Lema, voorzitter van de Belgische fondsenfederatie Beama.

De grootste groei in het tweede kwartaal tekende zich uiteraard af bij de aandelenfondsen. Het belegd vermogen steeg met 15 procent tot 56,2 miljard euro. Drie kwart van de winst komt voort uit koerswinsten, het andere kwart uit netto-inschrijvingen. Aandelenfondsen vertegenwoordigen bijna 27 procent van de fondsenmarkt.

Grootste categorie

Gemengde fondsen, die zowel in aandelen als in obligaties beleggen, blijven met voorsprong de grootste categorie. Het belegd vermogen steeg met 9,5 procent tot 101,6 miljard euro. Daarmee palmen de fondsen bijna de helft van de fondsenmarkt in.

Opmerkelijk is voorts dat de groei van de obligatiefondsen (+6,8% tot 39,3 miljard euro) vooral gedragen wordt door netto-inschrijvingen. Het belegd vermogen in obligatiefondsen kwam daarmee boven het pre-coronaniveau van eind december uit.

Beleggen in fondsen zonder instap- en uitstapkosten bij MeDirect.

Ontdek het aanbod fondsen zonder overbodige kosten van meer dan 60 gerenommeerde fondsenhuizen bij MeDirect. Hulp nodig bij het starten? U kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar beleggingsplan van fondsen.