Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

De Morningstar Awards België 2019: dit zijn de winnaars

Bron: Morningstar 13/02/19

Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards België 2019. In de categorie Aandelen België wint Axa B Fund Equity Belgium opnieuw de award voor het thuispubliek, voor de tweede maal op rij.

Bij de fondshuis awards weet T. Rowe Price in de categorie alle assetcategorieën al voor het vierde jaar op rij de prijs in de wacht te slepen.

Morningstar selecteert de winnaars op basis van een kwantitatieve methodologie die de een-, drie- en vijfjaars prestaties beoordeelt, en een kwalitatieve controle. De winnaars kregen hun Award uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Brussel.

Aandelen Europa

MFS Meridian European Value Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: –
Beheerder: Benjamin Stone en Pablo de la Mata

Morningstar over MFS Meridian European Value Fund:

Deze strategie richt zich op ondergewaardeerde Europese aandelen, ongeacht hun marktkapitalisatie. De hoofdbeheerder is ervaren, maar de onderscheidende kracht van dit fonds zit in het analistenteam. Dat bestaat uit 11 analisten en die passen bottom-up
research en intensieve peer review analyse toe.

Het fonds richt zich op kwaliteit en zoekt bedrijven met bovengemiddelde, houdbare groei en goed management. De portefeuille wordt opgebouwd op basis van de beste ideeen van de analisten en daar wordt over gestemd in het team.

De rendementen over de drie- en vijfjaarsperioden komen uit in het bovenste deciel, gemeten naar Morningstar’s voor risico gecorrigeerde rendement.

Aandelen Wereldwijd

Comgest Growth World

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: –
Beheerder: Céline Piquemal-Prade en Laure Négiar

Morningstar over Comgest Growth World:

Dit fonds wordt gekenmerkt door lage volatiliteit, kwaliteitsgroei en defensieve aandelen. Die aanpak zorgde met name in 2018 voor sterke rendementen. De hoofdbeheerder heeft al sinds 2004 de leiding over deze strategie.

De gedisciplineerde aanpak wordt consistent toegepast bij alle aandelenfondsen van dit fondshuis en leidt tot enkele typische sector-neigingen, zoals het vermijden van energie en financials.

Obligaties EUR

Pimco GIS Euro Bond Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: Bronze
Beheerder: Lorenzo Pagani en Andrew Balls

Morningstar over Pimco GIS Euro Bond Fond:

Dit Bronze-rated fonds wordt beheerd door drie portefeuillebeheerders die kunnen leunen op uitgebreide middelen binnen het fondshuis van 50 portefeuillebeheerders en 60 analisten. Het fondshuis staat bekend om zijn obligatieproducten.

Deze strategie heeft een breder palet aan rendementsaanjagers dan zijn concurrenten en het gebruikt die op verantwoordelijke wijze. Het lange-termijn track record is sterk en het fonds versloeg in 2018 de meeste van zijn concurrenten.

Aandelen België

Axa B Fund Equity Belgium

Morningstar Rating: ****
Morningstar Analyst Rating: –
Beheerder: Christophe Pellion

Morningstar over Axa B Fund Equity Belgium:

Dit fonds heeft een sterk track record met een grotere blootstelling aan mid- en small-caps dan zijn concurrenten. Ook in 2018 heeft juist dat bijgedragen aan de prestaties. Bovendien heeft het zijn concurrenten consistent weten te verslaan.

Dit fonds is de afgelopen vijf jaar in of dichtbij het bovenste prestatiekwartiel binnen zijn categorie uitgekomen. Het fonds was voor de vierde keer op rij finalist in de categorie Aandelen België.

Mixfondsen EUR

DPAM Horizon B Balanced Conservative

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: –
Beheerder: Johan van Geeteruyen en Olivier Van Haute

Morningstar over DPAM Horizon B Balanced Conservative:

Dit fonds is over 2018 uitgekomen in het bovenste deciel van zijn categorie en dat past binnen het sterke lange-termijn track record.

De basis voor de sterke prestaties over 2018 was de defensieve positionering met een overweging in obligaties en een onderweging in aandelen ten opzichte van zowel de benchmark als het categoriegemiddelde.

Fondshuizen winnaars

Beste fondshuis aandelenfondsen: Unigestion

Beste fondshuis obligatiefondsen: T.Rowe Price

Beste fondshuis alle assetcategorieën: T.Rowe Price

Hoe worden de winnaars bepaald?

Met de jaarlijkse uitreiking van de Morningstar Fund Awards worden de fondsen beloond die het vermogen van de beleggers het meest hebben doen aangroeien, zonder daarbij overdreven risico’s te nemen. De prijzen worden uitgereikt per categorie van
vergelijkbare fondsen. De awards methodologie benadrukt hoofdzakelijk de prestaties van het afgelopen jaar en minder die van de jaren voordien.

Toch valt het langetermijnperspectief niet weg. Fondsen kunnen immers slechts in aanmerking komen voor een certificaat als ze tijdens tenminste drie van de voorbije vijf jaar in de eerste helft van hun categorie zijn geëindigd. Daarbij wordt de return
als criterium gehanteerd, maar wel gecorrigeerd voor het riscico dat de fondsbeheerders daarbij hebben genomen. Op die manier moeten beheerders in de prijzen vallen met fondsen die het voorbije jaar sterk hebben gepresteerd en tegelijk hebben bewezen
geen eendagsvliegen te zijn. Ze moeten hebben aangetoond dat ze al langer stevige rendementen kunnen halen zonder overbodige risico’s te nemen.

Meer informatie over de methodologie van de Morningstar Awards.

Hieronder de lijst met de finalisten voor elke categorie:

Naam Fonds Rating Analyst Rating ISIN
Categorie: Aandelen België
1. AXA B Equity Belgium **** BE0152676954
2. Lyxor Bel-20 ETF *** FR0000021842
3. NN (B) Invest Belgium ** BE0124921827
Categorie: Aandelen Europa
1. MFS Meridian European Value ***** LU0125951151
2. Natixis AM – Seeyond Europe MinVol ***** LU0935229400
1. Uni- Global- Equities Europe class SA-EUR ***** Gold LU0191819951
Categorie: Aandelen Wereledwijd
1. Comgest Growth World ***** LU0861579265
2.  Pictet-Global Defensive Equities ***** IE0033535075
3.  AB Low Volatility Equity Portfolio *** LU0845340131
Categorie: Obligaties EUR
1. Pimco GIS Euro Bond Fund ***** Gold LU0050372472
2. BGF Euro Bond Fund **** Silver LU0630255189
3. Kempen (Lux) Euro Credit Fund ***** Bronze IE0005304773
Categorie: Mixfonds EUR
1. DPAM Horizon B Balanced Conservative **** LU0048293368
2. BL-Global 75 ***** BE0940785794
3. Tikehau Income Cross Assets **** FR0011530948
Fondshuis-awards
Beste fondshuis aandelenfondsen
1. Unigestion
2. MFS
3. Comgest
Beste fondshuis obligatiefondsen
1. T. Rowe Price
2. Pimco
3. Capital group
Beste fondshuis alle assetcategorieën
1. T. Rowe Price
2. Fidelity
3. Captial Group

De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.