Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Dit zijn de finalisten van de Morningstar Awards

Bron: Morningstar 08/02/2019

Ieder jaar gaat Morningstar op zoek naar fondsen en fondshuizen die excelleerden binnen hun categorie. Fondsen die niet alleen het afgelopen jaar een sterke prestatie hebben geleverd, maar ook over de afgelopen vijf jaar overtuigende cijfers kunnen overleggen.

Uiteraard kijken we hierbij niet alleen naar rendement, maar ook naar het genomen risico. Hoewel de Morningstar Awards in de basis kwantitatief van aard zijn, voeren de fondsanalisten ook een aantal kwalitatieve checks uit om de rechtmatige winnaars aan te wijzen. Voor een volledige uitleg van onze methodologie verwijzen we naar het methodologie document dat u hier kunt vinden:

De Morningstar Awards zijn onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep behelst de Morningstar categorie-awards, waar we de best presterende fondsen en ETFs binnen vijf categorieën belonen, te weten Aandelen België, Aandelen Europa, Aandelen Wereldwijd, Euro-Obligaties en Allocatiefondsen.

De tweede groep bevat de fondshuis-awards, waarbij we fondshuizen de maat nemen op basis van de prestaties van hun aandelen en/of obligatie-aanbod. We onderscheiden hierbij drie awards, te weten beste fondshuis aandelen, beste fondshuis fixed income en beste fondshuis alle assetcategorieën.

Ook dit jaar zijn we weer tot een selectie van interessante finalisten gekomen. Deze maken we dan ook vandaag met trots bekend, om vervolgens op 13 februari de winnaars van de Morningstar Awards in het zonnetje te zetten. Aan alle finalisten is een felicitatie zeker op zijn plaats, want in dit competitieve landschap is een podiumplaats een prestatie van formaat!

Aandelen België
In deze categorie duikt AXA B Equity Belgium,weer op als kanshebber. Het is al de vierde keer op rij dat dit fonds meestrijdt om de prijzen, maar tot dusver is het met lege handen gebleven.

Ook de Lyxor Bel-20 ETF is weer van de partij. Dat geeft aan dat de strijd tussen actief en passief onverminderd voortgaat.

Deze twee oude bekende krijgen gezelschap van uitdager NN (B) Invest Belgium.

Aandelen Europa
De eerste finalist in deze categorie is MFS Meridian European Value en dat is de winnaar van vorig jaar. Ook dit jaar is dit fonds goed voor het podium waar het wordt uitgedaagd door twee nieuwkomers.

Dat zijn Natixis AM – Seeyond Europe MinVol en Uni-Global Equities Europe, dat voorzien is van een Gold-rating. Beide zijn tegenstanders van formaat.

Aandelen Wereldwijd
Net als vorig jaar doet Comgest Growth World mee voor de Award voor wereldwijde aandelen. Het fonds heeft een sterke voorkeur voor groeiaandelen, en dat heeft goede resultaten opgeleverd. Dit in combinatie met het relatief lage risiconiveau maakt het fonds een sterke kandidaat voor deze award.

Het zal echter moeten opboksen tegen twee goede tegenstanders. De ene is AllianceBernstein Low Volatility Equity Portfolio en de andere is Pictet-Global Defensive Equities.

Euro-Obligaties
Voor de Euro-Obligatie award hebben drie sterke fondsen het podium bereikt die alle drie voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating. BGF Euro Bond Fund heeft een Gold-rating, de hoogst mogelijke.

Voor de tweede finalist, Kempen (Lux) Euro Credit Fund, is een Silver-rating weggelegd. De derde kanshebber is Pimco GIS Euro Bond Fund en die heeft een Bronze-rating toegekend gekregen van Morningstar’s fondsanalisten.

Allocatie
De eerste finalist bij de allocatiefondsen is BL-Global 75 van Banque de Luxembourg.

Degroof Petercam is in deze categorie vertegenwoordigd, waar het vorig jaar nog meedeed om de prijzen in de categorie Aandelen België. Het fonds DPAM Horizon B Balanced Conservative is de tweede finalist bij de mixfondsen.

De laatste finalist is nieuwkomer Tikehau Income Cross Assets.

Fondshuis-awards
Ook bij de fondshuis-awards belooft het weer spannend te worden. Comgest, oud-winnaar in 2016, 2017 én 2018, dingt opnieuw mee naar de award voor beste fondshuis aandelenfondsen. De concurrentie is echter fors, met MFS en Unigestion als mede-finalisten.

Bij de kanshebbers voor de award voor beste fondshuis obligatiefondsen vinden we de winnaar van vorig jaar terug: T. Rowe Price is weer op het podium vertegenwoordigd en neemt het op tegen Capital Group en Pimco.

T. Rowe Price was ook de winnaar in de ‘koningsklasse’, de fondshuis award voor alle asset categorieën, en scoorde een hattrick want de winst in 2018 was het derde jaar op rij. Ook nu strijdt T. Rowe Price weer mee en de tegenstanders in deze categorie zijn Capital Group en Fidelity.

Uitreiking
De uitreiking van de Morningstar Awards zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 13 februari aanstaande in Brussel.

Alle finalisten vindt u hier bij elkaar in een handzaam overzicht:

Naam Fonds Rating Analyst Rating ISIN
Categorie: Aandelen België
AXA B Equity Belgium **** BE0152676954
Lyxor Bel-20 ETF *** FR0000021842
NN (B) Invest Belgium ** BE0124921827
Categorie: Aandelen Europa
MFS Meridian European Value ***** LU0125951151
Natixis AM – Seeyond Europe MinVol ***** LU0935229400
Uni-Global Equities Europe ***** Gold LU0191819951
Categorie: Aandelen Wereledwijd
AB Low Volatility Equity Portfolio ***** LU0861579265
Comgest Growth World ***** IE0033535075
Pictet-Global Defensive Equities *** LU0845340131
Categorie: Obligaties EUR
BGF Euro Bond Fund ***** Gold LU0050372472
Kempen (Lux) Euro Credit Fund **** Silver LU0630255189
Pimco GIS Euro Bond Fund ***** Bronze IE0005304773
Categorie: Mixfonds EUR
BL-Global 75 **** LU0048293368
DPAM Horizon B Balanced Conservative ***** BE0940785794
Tikehau Income Cross Assets **** FR0011530948
Fondshuis-awards
Beste fondshuis aandelenfondsen
Comgest
MFS
Unigestion
Beste fondshuis obligatiefondsen
Capital group
Pimco
T. Rowe Price
Beste fondshuis alle assetcategorieën
Captial Group
Fidelity
T. Rowe Price


De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Beleg in de wereld van morgen, beleg in megatrends!

Onze wereld verandert voortdurend. Allerlei nieuwigheden spelen in op onze levensstijl en beïnvloeden onze toekomst op een positieve manier. Die nieuwigheden ontwikkelen zich tot megatrends:

Alle nieuwsartikels

Opkomende markten: terug in de gunst? 

Nu de inflatiepiek waarschijnlijk achter ons ligt en de Chinese economie in versneld tempo weer aantrekt, trekken de opkomende markten opnieuw de belangstelling van beleggers.