We're sorry but this app doesn't work properly without JavaScript enabled. Please enable it to continue. Mei 2025: voorzichtig optimisme op de beurs in een wereld vol onzekerheden - MeDirect

Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Mei 2025: voorzichtig optimisme op de beurs in een wereld vol onzekerheden

Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect, op vrijdag 23 mei om 09 u 00.

Na regen komt zonneschijn. Op “Liberation Day”, toen President Trump begin april zijn handelstarieven bekendmaakte, zakten de beurzen pijlsnel naar beneden. Een paar dagen later veerden ze terug op, toen de VS zich leek te bedenken en een pauze van 90 dagen inlaste. Deze positieve trend zette zich door in de maand mei, dankzij de bereidheid van de VS om nu wel te onderhandelen over een handelsakkoord.

Maar hoe ging het spreekwoord ook alweer over de lente en die eerste zwaluw? Toch was die eerste zwaluw meer dan welkom, vooral omdat hij de verschillende beurzen meenam op zijn vlucht.

Mei, maand van voorzichtig optimisme

Mei 2025 was een maand van herstel en hernieuwd beleggersvertrouwen. De Amerikaanse handelsakkoorden met China en het VK zorgden voor een optimistische stemming. De Magnificent 7 trokken de andere technologieaandelen zelfs mee omhoog in een indrukwekkende rally.

Ook de Europese markten leken zich te herstellen van de schokgolf van april. Dit laatste vooral dankzij de sterke sectorrotatie richting AI, defensie en duurzame energie.

Gaandeweg stabiliseerden de inflatiecijfers, verminderde de angst voor nieuwe renteverhogingen, en kreeg de risicobereidheid van beleggers een flinke impuls.

De Magnificent 7 hervinden hun glorie

In mei is de technologiesector de drijvende kracht van elke marktrally. Bedrijven als Nvidia (+ 38%) en Tesla (+ 54%) konden dankzij hun AI- en cloudinfrastructuur uitpakken met spectaculaire koerswinsten. Deze groeiaandelen hadden een belangrijk deel van hun winst zien verdampen, maar nu zijn de beleggers terug op post.

In deze marktrally heeft elke “Magnificent” zowat zijn eigen rol: Nvidia en Microsoft worden gepositioneerd als winnaars binnen het AI-datacentersegment, Amazon registreerde een aanzienlijke groei in haar cloud-divisie AWS, en Apple profiteerde vooral van een sterke verkoop in India.

Zo gaven ze, elk met hun eigen sterke kwartaalresultaten, het beleggerssentiment een boost. Met een gemiddelde stijging van 28% (sinds 8 april) trokken de Magnificent 7 trouwens niet alleen de eigen koersen omhoog, ze zorgden ook voor een koerswinst van 17% voor de S&P 500.

Handelsakkoorden herstellen het vertrouwen in de wereldhandel

Het uitstel voor de invoering van de importheffingen was een positief signaal voor beleggers. Toch waren het niet de dalende aandelenmarkten die Trump tot deze pauze dwongen, maar wel de plotse stijging van de Amerikaanse rente op staatsobligaties. Een stijgende rente zou desastreus zijn voor de Amerikaanse economie, dus Trump en zijn regering hadden weinig andere keuze dan een stapje terug te zetten.

VS-VK: autotarieven en staalakkoord

Op 8 mei 2025 bereikten het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een handelsakkoord, met een aanzienlijke verlichting van de handelstarieven voor Britse exporteurs in de auto- en staalindustrie. De tarieven op de export van Brits staal en aluminium worden volledig geschrapt, en de tarieven op Britse auto’s dalen van 27,5% naar 10% voor de eerste 100.000 voertuigen. In ruil daarvoor laat het VK zijn tarieven op Amerikaanse ethanol los en biedt het Amerikaanse landbouwproducten een verhoogde toegang tot zijn markt.

Volgens een analyse van de Universiteit van Birmingham zal deze deal de economische schade voor het VK halveren, van een geschatte £ 10,8 miljard naar £ 4,3 miljard tegen 2030. Ook het aantal bedreigde banen zou afnemen, van 137.000 naar 59.000. Hoewel dit geen volledige vrijhandelsovereenkomst is, lijkt dit wel een belangrijke stap in het versterken van de trans-Atlantische economische banden.

VS-China: voorzichtige toenadering

Op 12 mei bereikten de VS ook met China een voorlopig handelsakkoord. “Geen van beide partijen wil een economische ontkoppeling”, zo stelde de Amerikaanse minister van Financiën.

Dankzij deze overeenkomst worden de importtarieven langs beide kanten drastisch teruggeschroefd: van 145% naar 30% voor Chinese goederen, en van 125% naar 10% op Amerikaanse. Ook trekt China de beperkingen op de export van kritieke grondstoffen weer in.

Ook al is dit nog geen definitief akkoord, het werd toch positief onthaald op de markten. Zowel Wall Street als de Aziatische beurzen boekten dagwinsten van 1% tot 2%. De S&P 500 steeg met 5,33% in de week na de tariefpauze en bereikte daarmee een stijging van meer dan 19% sinds het dieptepunt van april. Europese indices als de STOXX 600 en de FTSE 100 stegen respectievelijk met 2,36% en 1,77%.

Sterke bedrijfsresultaten en twijfelende consumenten in de VS

Ondanks de economische onzekerheden rapporteerden de meeste Amerikaanse bedrijven sterke resultaten. De winsten groeiden in het eerste kwartaal jaar-op-jaar met 13%, wat zeven procentpunten boven de verwachtingen is.

Toch was er tijdens de bespreking van de kwartaalresultaten een opvallende trend te merken: het woord “recessie” kwam aan bod bij 23% van de bedrijven. Dit is ongeveer het tienvoudige in vergelijking met andere jaren. Anderzijds heeft slechts 2% van de bedrijven het in diezelfde aankondiging over “ontslagen”. Dit suggereert een afwachtende houding, van bedrijven die ondanks de onrust nog niet overgaan tot structurele aanpassingen.

Ondanks de recessievrees lijken ook de andere economische factoren in de goede richting te evolueren. Hoewel de inflatie nog steeds een aandachtspunt blijft, lijkt deze in de VS nu te stabiliseren. Zowel de consumentenprijsindex als de kerninflatie op jaarbasis zijn gedaald, respectievelijk naar 3,1% en 2,8%. Ter vergelijking, in de eurozone bleef de inflatie stabiel rond 2,6%. Ook de arbeidsmarkt in de VS blijft op een hoog niveau presteren, wat de kansen op een recessie op dit moment eerder laag houdt.

De wereldwijde vertrouwensindicatoren vertonen in mei echter een gemengd beeld. Door zorgen over tarieven en de inflatie daalde het consumentenvertrouwen in de VS voor de vijfde maand op rij, naar 86,0. Dat is het laagste niveau sinds mei 2020. In Duitsland steeg de IFO-index dan weer voor de vijfde opeenvolgende maand. Daar lijkt het ondernemersvertrouwen dus toe te nemen. En ook het VK zag een herstel in het consumentenvertrouwen, met een stijging van drie punten.

Voorzichtig optimisme in woelige markten

“Eén zwaluw maakt de lente niet.” Optimisme met de nodige voorzichtigheid, dat lijkt voor de maand mei dan ook het beste uitgangspunt. Want met Donald Trump terug in het Witte Huis bevinden we ons in een nieuwe geopolitieke en economische wereldorde. Deze brengt grote onzekerheid met zich mee, maar zeker ook opportuniteiten.

Daarnaast blijven ook de geopolitieke spanningen aanwezig. De vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland raken maar niet op gang, en het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten kan zorgen voor plotse schommelingen in de energieprijzen. Dit alles voedt de onzekerheid in Europa.

Focus op kwaliteit en stabiliteit

In volatiele tijden als deze is het essentieel om gefocust te blijven op kwaliteit. Beleg daarom in solide bedrijven, met sterke balansen en een duurzame winstgroei. Kwaliteitsgroeiaandelen zijn hiervoor bij uitstek geschikt, omdat ze groei combineren met winstgevendheid. En ook dividend-uitkerende aandelen kunnen in onzekere periodes de nodige stabiliteit bieden. Dit kan ook via beleggingsfondsen die specifiek dividendaandelen selecteren.

Ook gaan veel beleggers actief op zoek naar manieren om de volatiliteit binnen de eigen portefeuille te beheersen. Zo bestaan er beleggingsfondsen die expliciet streven naar een lagere volatiliteit (lage standaardafwijking). In snel stijgende markten doen deze fondsen het doorgaans wat minder goed, maar in een periode van correcties beperken ze vaak het verlies. Net daardoor kunnen deze fondsen op lange termijn een sterk rendement opleveren.

“Gespreid instappen” is een andere zinvolle manier om de marktvolatiliteit te dempen. Maandelijks een vast bedrag beleggen verlaagt meestal de gemiddelde aankoopprijs, en is vaak interessanter dan één keer aan een tijdelijke topprijs te kopen.

En bij dit alles geldt: vermijd impulsieve beslissingen en blijf trouw aan de vooropgestelde beleggingsstrategie. Wie na een daling in paniek uitstapt, riskeert de sterkste beursdagen net aan het begin van het herstel mis te lopen. Want zonder deze dagen wordt het bijzonder moeilijk om eerdere verliezen goed te maken.

Bent u in deze woelige tijden ook op zoek naar rust en professionalisme? Naar een evenwichtige en diverse portefeuille met een visie voor de lange termijn? Kies dan voor MeManaged, en laat uw beleggingen over aan de experten van MeDirect. Zij nemen de moeilijke beslissingen voor u, terwijl u geniet van de gemoedsrust van professioneel beleggen. Meer info vindt u op onze MeManaged-pagina.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, vooral wat kapitaalverlies betreft. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.

Alle nieuwsartikels

Bescherm uw kaartgegevens met onze tips

Bron: MeDirect. Fraudeurs worden steeds inventiever, en technologie speelt daarbij een belangrijke rol. Van AI-gegenereerde phishing tot infostealer-malware: cybercriminelen gebruiken steeds nieuwere methodes om uw