Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect.
In februari mochten we genieten van een paar eerste zonnige dagen. Ook op de beurs scheen de zon, al geldt dat vooral voor de Europese en Chinese aandelen. Op de Amerikaanse en Japanse beurzen was het de voorbije maand overwegend bewolkt, met verschillende regenbuien ter hoogte van de Magnificent 7. Waar komt dit zwaar weer in de VS vandaan? En wat brengt de toekomst?

Rente en inflatie in de VS: hoger voor langer?
De inflatie onder controle houden was één van de verkiezingsbeloftes van Trump. Maar op dit moment staat hij vooral om andere redenen in de spotlight. Met zijn ideeën over de Gazastrook en door de gesprekken met Poetin over de oorlog in Oekraïne, lijkt inflatiebestrijding bij Trump niet meer bovenaan het prioriteitenlijstje te staan.
Sterker nog, veel protectionistische maatregelen van Trump hebben een duidelijk inflatoir effect. Want de invoerheffingen worden uiteindelijk doorgerekend aan de consument. En het inperken van de migratie zou wel eens de lonen kunnen doen stijgen. Zeker in de huidige schaarse arbeidsmarkt.
In januari vertoonde de inflatie in de VS dan ook een versnelling tegenover de voorbije maand december. De algemene consumentenprijsindex (CPI) steeg met 0,5% op maandbasis en 3,0% op jaarbasis. Deze werd onder andere door de hogere vastgoedprijzen de hoogte in gejaagd. De kern-CPI, exclusief voedsel- en energieprijzen, steeg in januari met 0,4% (tegenover 0,2% in december). Hoewel Trump pas sinds 20 januari president is, voeden deze cijfers de vrees dat de rentes nog langere tijd hoog zullen blijven. Higher for longer.
Op 25 februari vertaalde dit zich in de cijfers over het consumentenvertrouwen. De Amerikaanse Consumer Confidence index daalde van 71.1 punten in januari naar 64.7 punten in februari. Dit is de grootste terugval op een maand tijd over de laatste vier jaar. Amerikanen lijken dus minder optimistisch over hun economische verwachtingen.
Er werd eveneens gepeild naar de verwachtingen van de consumenten met betrekking tot de toekomstige inflatie, en vooral hierin zijn Amerikanen pessimistisch ingesteld. De Amerikaanse markten presteerden negatief in navolging van dit nieuws.
Dit was niet het enige slechte nieuws in december over consumptie: een week eerder werden nieuwe cijfers over de detailhandelsverkopen (retail sales) bekend gemaakt. Deze daalden in januari met 0,9% ten opzichte van december. De daling, de grootste in een jaar, kwam na twee maanden van gezonde groei.
DeepSeek en Alibaba zetten China op de AI-kaart
Op 29 januari werd het Chinese nieuwjaar gevierd. China zette het jaar van de slang in met sterke beursresultaten, vooral dankzij nieuwe AI-ontwikkelingen. DeepSeek, een start-up die kwalitatieve AI biedt tegen een lagere prijs dan zijn Amerikaanse concurrenten, heeft China op verrassend korte tijd op de AI-kaart gezet.
En ook Alibaba noteerde indrukwekkende winstcijfers in de segmenten “Cloud Intelligence” en “E-commerce”. Het lijkt erop dat de Chinese e-commerce gigant zich meer en meer ontpopt tot Chinese AI-leider. Op de beurs van Hong Kong is dat niet onopgemerkt gebleven, met een mooie stijging van de Hang Seng Index als resultaat.
Verder stelde een foto van Jack Ma met Xi Jinping beleggers gerust. Enkele jaren geleden verdween Jack Ma, de medeoprichter van Alibaba, uit het publieke leven vanwege zijn liberale ideeën. Deze foto staat dan ook symbool voor de verbeterde relatie tussen de Chinese overheid en de leiders van de particuliere tech-bedrijven.
Is Europa terug van weggeweest?
De Europese aandelen genieten momenteel van een gunstige wind. Een aantal positieve verrassingen spelen hierin mee:
- Zoals Trump eind februari aankondigde, zal Europa waarschijnlijk ook te maken krijgen met Amerikaanse invoerheffingen (een heffing van 25%). De invoeringsdatum moet nog worden vastgesteld.
- De bedrijfsresultaten van Q4 2024 vallen beter uit dan verwacht.
- Terwijl eigenlijk een 0-groei werd verwacht, groeide de economie van de eurozone uiteindelijk met 0,1%.
- Hoe onzeker ook, voorzichtig groeit de hoop op het einde van de oorlog in Oekraïne.
- De Duitse verkiezingen zouden Duitsland opnieuw bestuurbaar moeten maken, wat in de huidige geopolitieke context belangrijker is dan ooit.
Deze gunstige factoren maken dat de ECB beter in staat is om groei-ondersteunende maatregelen te nemen. In Europa worden dan ook meerdere rentedalingen op rij verwacht. Dit in tegenstelling tot de VS, waar de hardnekkige inflatie de Fed belemmert om de rente verder te verlagen. En dat is voor beleggers heel belangrijk.
Toch is het nog te vroeg om te spreken van een ommekeer. Ondanks de positieve bovenstaande berichten kromp de industriële productie van de eurozone in december opnieuw met 1,2%. Dat is meer dan de krimp van 0,5% die algemeen verwacht werd.
Blijf diversifiëren
De huidige marktsituatie benadrukt opnieuw het belang van diversificatie. Het blijft dus een goed idee om verder te kijken dan de recente sterkste stijgers. Kijk maar naar de Magnificent 7. Apple wist positieve cijfers voor te leggen, en ook Nvidia herstelde zich van de correctie in januari. Maar de meeste andere leden van de club presteerden ondermaats. Tesla, Microsoft, Amazon, Alphabet en Meta kampten allemaal de voorbije maand met verlies (tot op datum van 26/02).
Dit alles toont het belang van diversificatie in een degelijke langetermijnbenadering. Daar horen zeker Europese aandelen bij. En ook een beperkte blootstelling aan China en groeimarkten blijft belangrijk op de lange termijn.
Wenst u de geografische spreiding van uw portefeuille aan te passen? Bezoek zeker de MeDirect Funds Selection: een selectie van fondsen over verschillende regio’s heen.
Algemene disclaimer
Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, vooral wat kapitaalverlies betreft. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.