Bron: Allianz Global Investors.
Van de Amerikaanse verkiezingen tot geopolitieke onrust: een aantal gebeurtenissen hebben de afgelopen maanden het nieuws gedomineerd en voor aanzienlijke volatiliteit en onzekerheid op de markten gezorgd. Welke kansen dienen zich aan voor beleggers in deze nieuwe context? En met welke factoren moeten ze rekening houden? Allianz maakt de balans op.
Keerpunt
- Hoewel de renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve in september geen verrassing was, blijft het een keerpunt voor de markten. De potentiële kansen voor beleggers zullen niet meteen veranderen, maar het besluit van de Fed luidt volgens ons toch stilaan het einde in van een tijdperk waarin alleen met technologieaandelen en contanten (of met contanten vergelijkbare instrumenten) te scoren viel.
- Wij zien een zachte landing nog steeds als het meest waarschijnlijke scenario voor de Amerikaanse economie. Het toekomstige renteverloop – inclusief het tempo van de renteverlaging en het nieuwe neutrale renteniveau – blijft onzeker. Wij zijn echter van mening dat beleggers meer renteverlagingen hebben ingecalculeerd dan een zachte landing zou rechtvaardigen en het bijsturen van die verwachtingen zou een bron van volatiliteit kunnen worden.
- Al met al verwachten wij gunstige omstandigheden voor zowel obligaties als aandelen. Dat geldt vooral voor aandelen uit de ontwikkelde landen, bedrijfsobligaties van beleggingskwaliteit en staatsobligaties.
- De kortstondige marktturbulentie van augustus heeft ons geleerd dat in deze onzekere tijden elk cijfer met argusogen wordt gevolgd: dit vraagt om een actieve aanpak die het mogelijk maakt om in te spelen op nieuwe kansen.
- Waakzaamheid blijft geboden, maar de tijd is rijp om een positionering te overwegen die past bij een tijdperk waarin risico’s anders worden ingeprijsd en beleggers meer keuze hebben dan in het recente verleden.
Meerdere bronnen van volatiliteit
- Globaal genomen zijn we optimistisch over de komende maanden, al erkennen we dat er een periode aanbreekt waarin de groei onder zijn langetermijnpotentieel blijft en de neerwaartse risico’s uiteraard zullen toenemen. Een recessie in de VS vormt niet ons basisscenario, maar het risico erop is wel groter geworden. Het lastige is dat een economische neergang vaak moeilijk te voorzien is: de arbeidsmarktcijfers bereiken meestal pas een bodem wanneer de recessie al is begonnen.
- De geopolitiek zal een bron van volatiliteit blijven gezien de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Oekraïne, met het risico dat de energieprijzen opnieuw de hoogte inschieten.
- De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en het beleid dat erop volgt, zullen waarschijnlijk een blijvende impact hebben op de markten. We zien ook risico’s in Europa, waar Frankrijk en Duitsland worstelen met binnenlandse problemen, terwijl de groei en financiële stabiliteit kwetsbaar zijn. Het gevaar bestaat dat er instabiliteit ontstaat in de bredere eurozone, wat gevolgen zou hebben voor de obligatiemarkten.
- De verwachte groei van de bedrijfswinsten ligt op een vrij hoog niveau en elk bedrijf dat de lat niet dreigt te halen, kan beleggers doen opschrikken.
- Samengevat moeten we ons na een periode van relatieve rust op de markten – op een occasionele opstoot van volatiliteit na – opmaken voor een mogelijke terugkeer van structurele volatiliteit in 2025.
Onze visie op de gemengde beleggingsportefeuilles
Gelijkgewogen positionering op de Amerikaanse aandelenmarkt
Door de uitzonderlijke prestaties van de Magnificent Seven vertoont de Amerikaanse aandelenmarkt vandaag zijn sterkste concentratie sinds de jaren 1970. Gezien de bezorgdheid dat deze bedrijven buitensporig veel invloed krijgen is een gelijkgewogen benadering raadzaam als diversificatie om het risico van individuele aandelen te temperen. Denk bijvoorbeeld aan de jongste resultaten van Nvidia.
Het verleden leert ons dat dominante bedrijven hun koppositie zelden kunnen vasthouden. Van de tien grootste bedrijven ter wereld in 2010 hebben alleen Apple en Microsoft het overleefd. Dat blijkt niet alleen uit onderzoek, dat aangeeft dat de grootste beursgenoteerde bedrijven op lange termijn achterblijven bij de bredere markt, maar ook uit het huidige verschil in waardering: 3 x de omzet tegenover 1,7 x.
Vanuit een meer tactisch oogpunt denken we dat de door ons verwachte zachte landing kan resulteren in een bredere marktstijging, aangezien de kloof in winstgroei tussen de Magnificent Seven en de 493 overige bedrijven uit de S&P 500 wellicht zal slinken. Dat is ook de beleggers niet ontgaan: na achttien maanden van ondermaatse prestaties doet een gelijkgewogen positionering het sinds medio juli beter dan een geconcentreerde.
Deze aanpak is niet zonder risico, want de kans bestaat dat de grootste bedrijven de verwachtingen van de markt blijven overtreffen, maar die weegt volgens ons niet op tegen het voordeel van de kleinere blootstelling aan specifieke risico’s, de redelijke waarderingen en de verwachte winstgroei.
Voorkeur voor aandelen boven hoogrentende obligaties
We zijn optimistisch over de algemene risicovooruitzichten en verkiezen aandelen boven hoogrentende obligaties. Het klopt dat de Amerikaanse aandelenmarkt, die het vooral van groeiaandelen moet hebben, behoorlijk duur lijkt. Maar omdat wij waarde verkiezen boven groei en een gelijkgewogen benadering boven een weging naar marktkapitalisatie, lijken de brede aandelenmarkten in het algemeen – en Europese aandelen in het bijzonder – niet buitensporig hoog gewaardeerd. In de VS hebben we gezien dat hoge waarderingen langer kunnen aanhouden dan verwacht. De technische omstandigheden lijken ons nog steeds gunstig voor de aandelenmarkten en wij zien potentieel voor verdere koerswinst.
Op het eerste gezicht oogt de couponrente van hoogrentende obligaties heel aantrekkelijk, zeker nu er geen economische alarmsignalen lijken te zijn. Gelet op de huidige spread duration op vijf jaar dreigt elke stevige marktschok dat rendement echter uit te hollen.
Terwijl aandelen zowel in de VS als in Europa nog onder hun eerdere hoogterecord noteren, vestigen Amerikaanse en Europese hoogrentende obligaties sinds augustus nieuwe records. Samengevat zien wij, gelet op de lage spreads, minder potentieel voor langdurig sterke prestaties bij hoogrentende obligaties dan bij aandelen.
Algemene disclaimer
Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.