Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: Olympische Spelen op de beurs: welke resultaten vallen op?

Bron: geschreven door Gilles Coens, Head of Product bij MeDirect.

2024 staat garant voor een drukke sportzomer. Begin juli vond het EK voetbal plaats, en de Olympische Spelen zijn net begonnen. Bij MeDirect hopen we alvast dat onze collega en marathonloopster Anne-Dauphine met een medaille terugkeert!

Anders dan andere zomers viel er deze maand juli ook op economisch vlak heel wat te beleven. De Small Caps (bedrijven met een kleinere kapitalisatie) bleken opeens de nieuwe publiekslieveling. De wereldwijde IT-problemen door de CrowdStrike-update zorgden voor de nodige beroering. En de Olympische aardverschuiving in de Amerikaanse presidentiële campagne beheerst ook nu nog het nieuws.

Bron: Google Finance

Goud voor de Amerikaanse Small Caps

Small Caps verwijzen naar bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie, zo tussen de 200 miljoen USD tot 2 miljard USD. Toch valt daar geen eenduidige definitie of exact bedrag aan te koppelen. Zo bevat de Russell 2000 index (de meest gebruikte index om Small Caps op te volgen) ook bedrijven met een marktkapitalisatie hoger dan 2 miljard USD. Om dit even in perspectief te zetten: de marktkapitalisatie van alle bedrijven in de Russell 2000 index samen bedraagt 2.700 miljard USD. Zowel NVIDIA, Microsoft als Apple mogen pronken met een nog hogere individuele marktkapitalisatie. Hoger dus dan de optelsom van alle Small Caps in deze index.

Deze kleinere bedrijven steunen voor hun groei vaak op leningen. Daarom reageren ze gevoeliger op renteschommelingen dan grotere bedrijven. In 2022 en 2023 waren ze om die reden minder in trek bij beleggers.

Daar leek deze maand echter verandering in te komen. Vanaf 11 juli zien we dat beleggers de tot nu toe heel populaire Mega Caps (bedrijven met een zeer grote marktkapitalisatie) en technologie-aandelen gedeeltelijk inruilen voor aandelen van kleinere bedrijven. In het vakjargon heet dit een ‘rotation’.

1 jaar

Bron: Google Finance

1 maand

Bron: Google Finance

Waarom deze ‘rotation’?

Waarom krijgen de Small Caps net nu zoveel aandacht? Waarom gaat dit ten koste van de tot nu toe zo succesvolle Tech-aandelen?

De verwachtingen liggen hoog voor Big Tech. Ondanks stijgende verkoop- en winstcijfers zakte het aandeel van Alphabet (Google) kort na de bekendmaking van de resultaten op 24 juli weg. De resultaten waren goed, maar voldeden niet aan de verwachtingen en het aandeel verloor 5,03% op 24 juli. Dezelfde dag daalde het Tesla-aandeel zelfs met 12,33%. Dit kwam na de publicatie van negatieve kwartaalresultaten, door de dalende verkoopcijfers en stijgende investeringen. Ook NVIDIA verloor diezelfde dag 6%, terwijl het pas in augustus met cijfers naar buiten komt. Op 24 juli kostte deze verliezen de S&P 500 maar liefst 2,3%.

Big Tech-aandelen zijn vandaag niet goedkoop en de verwachtingen staan onder hoogspanning. De sterke prestaties van de laatste 4 maanden vertalen zich in extreem hoge waarderingen. Hierdoor beslissen steeds meer beleggers hun winsten op te nemen. De vrees voor waarde-correcties komt dus niet uit de lucht vallen.

Daar komt nog de impact van de ETF’s op de Big Tech-aandelen bovenop. Deze aandelen wegen ondertussen zeer zwaar door in indexen zoals de S&P 500 en de MSCI World. Wanneer er op de beurs een sell-off plaatsvindt, ondervinden deze de grootste impact. Of zoals we in het Nederlands zeggen: hoge bomen vangen veel wind.

Nemen de Small Caps het stokje over van de Magnificent 7? Laat ons de grote Tech-reuzen nog niet te snel afschrijven. Ze spelen nog steeds een centrale rol in de ontwikkeling van toekomstige technologie. Sommige bevinden zich trouwens in een bijna monopolistische positie.

In de Small Caps zoeken beleggers vandaag vooral de winnaars van de toekomst. Toch zal niet elk bedrijf zijn succes in de toekomst kunnen bestendigen. Maar er bestaan nog wel meer redenen om in te zetten op de Small Caps.

Small Caps en hun waardering

Small Caps zijn relatief goedkoop. Niet alleen zijn ze interessanter geprijsd dan de hooggewaardeerde Mega Caps. Ze zijn ook goedkoper ten opzichte van hun eigen historische mediaan en minimum.

Dit blijkt uit onderstaande grafiek. Daar staat de huidige koers-winst-ratio (blauwe ruit) voor de Small Caps telkens onder de mediaan (groene balk). Deze staat ook telkens in de onderste helft van het grijze blok (historisch minimum en maximum van 2008 tot eind juni 2024). Dit duidt op een relatief lage waardering.

Bron: JP Morgan Guide to the markets

De inflatie koelt verder af

In juni daalde de inflatie in de VS met 0,10%, een grotere terugval dan voorzien. De lagere inflatie was al gestart in Europa en zien we nu dus ook in de VS. Dit voedt opnieuw de hoop op nog verschillende renteverlagingen dit jaar. Bij elk bericht over dalende inflatie stijgt opnieuw de hoop op meerdere rentedalingen, ook al liet de Fed onlangs nog uitschijnen dat ze uitgaat van nog slechts één renteverlaging in 2024.

Een lagere rente zou voor de markten in het algemeen positief zijn. En zeker voor de Small Caps, – gevoelig als ze zijn voor renteschommelingen -, zou dit een substantieel verschil maken.

De Trumptrades

Cynisch genoeg beïnvloedde de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump de beurs op een positieve manier. Enerzijds zou de aanslag de populariteit van Trump verder de hoogte injagen. Anderzijds staan in het Trump-programma een aantal protectionistische maatregelen, zoals het opdrijven van invoertarieven. Dit zou vooral de kleinere Amerikaanse bedrijven ten goede komen.

Ook financiële aandelen pikten trouwens een graantje mee van de stijgende populariteit van Donald Trump, ook al vallen deze niet onder de Small Caps. Want de financiële sector verwacht van hem vooral maatregelen rond de deregularisering van de sector.

Hoe beleggen in Small Caps?

Voor de Small Caps draait het erom ook in de toekomst met positieve groei en winstcijfers te komen. Daar hangt hun verdere beurssucces van af. Diversifiëren met Small Caps blijft dus belangrijk om de risico’s te spreiden. Want beleggen in een bedrijf met een kleine kapitalisatie brengt nu eenmaal een groter risico met zich mee.

Gelukkig bestaan er interessante formules die het risico al grotendeels inperken. Denk bijvoorbeeld aan ETF’s die een Small Cap Index tracken, zoals de Russell 2000. Of beleggingsfondsen die zich focussen op Small Cap-bedrijven. De beheerders van deze beleggingsfondsen selecteren met behulp van hun analisten heel actief en zorgvuldig de beste aandelen.

Want ondanks een eerste lichte daling van de inflatie staat de rente in de VS nog steeds zeer hoog. Selectief te werk gaan, is dus de boodschap om tussen de vele aandelen net de kwaliteitsaandelen met een kleine kapitalisatie eruit te pikken. En vooral te focussen op bedrijven die in dit huidige klimaat van hoge rente sterk presteren. Met actief beheer hebt u in dit segment vaak de beste kaarten in handen.

Op zoek naar fondsen die zich toespitsen op de Small Caps in de VS? In de MeDirect-app is dit heel eenvoudig. Ga naar ‘Zoek instrumenten’ en kies ‘Beleggingsfondsen’. Ga hierna naar de categorie ‘Morningstar’ en selecteer de filter ‘Aandelen VS Small Caps’.

Een nieuwe vaandeldrager voor de VS?

De Amerikaanse delegatie voor de ‘presidentiële spelen’ kreeg deze maand misschien wel de meeste aandacht. Na het winnen van de voorrondes sleepte voormalig president Trump de nominatie als officiële presidentskandidaat van de Republikeinen in de wacht. Voor de Democraten betekende deze selectie echter een bloedstollende thriller.

Huidig president Biden was vastberaden om zichzelf op te volgen en de verkiezingsrace tot het einde uit te lopen. Maar zijn leeftijd bleek zijn kandidatuur steeds meer in de weg te zitten, tot hij op onze Belgische nationale feestdag besliste om de fakkel door te geven. Momenteel ziet het ernaar uit dat de Democraten huidig vicepresident Kamala Harris als kandidaat zullen kiezen.

Vandaag is het te vroeg om de exacte impact op de beurs in te schatten. Zo is het nog niet 100% zeker dat Harris de finale kandidaat wordt. En wie weet komen er nog nieuwe programmapunten naar boven. De kans bestaat dat deze afwijken van de speerpunten van huidig president Biden. Hierover leest u zeker meer in onze toekomstige maandelijkse overzichten.

Marktvolatiliteit in tijden van presidentsverkiezingen

Dit is een interessant moment om de impact van de verkiezingspeilingen te vergelijken met de marktvolatiliteit. Zeker nu de verkiezingsstrijd een volledig andere dimensie heeft gekregen. In het verleden heeft men vaker gezien dat de marktvolatiliteit toeneemt naarmate beide presidentskandidaten in de peilingen dichter bij elkaar liggen. Wanneer de uitslag moeilijk te voorspellen valt, ligt de marktvolatiliteit hoger dan in andere jaren.

Dit valt duidelijk op in onderstaande grafiek, waar de mediaan van de volatiliteit wordt toegepast op de S&P 500 index. We zien een duidelijk verschil in volatiliteit voor periodes van voorspelbare verkiezingsjaren (predictable election years), verkiezingsjaren waar de resultaten dicht bij elkaar liggen (close election years) en niet-verkiezingsjaren.

Bron: Neuberger Berman

De markten houden nu eenmaal niet van onzekerheid. Wanneer één kandidaat duidelijk voorop ligt in de peilingen, geeft dit de kans aan beleggers om hun beursstrategie aan te passen aan de vermoedelijke toekomstige leider. Het valt dus af te wachten of Harris, als de Democraten haar kiezen als kandidaat, wel of niet zal overtuigen in de peilingen.

Haalt Europa meer medailles dan verwacht?

Weinig analisten spreken zich echt positief uit over de Europese aandelenmarkten. Europa mist de grote Tech-bedrijven die inspelen op de trend van de artificiële intelligentie. Gelukkig surft er toch één Europese grote naam rechtstreeks op de golf van AI: het Nederlandse ASML, actief in machines en gereedschappen voor de productie van microchips.

Ondanks alles verloor deze Europese trots op 17 juli wel 13% van zijn waarde. Ook hier valt de oorzaak terug te brengen op de Amerikaanse politiek. Eerst kondigde Biden aan dat zijn regering verdere restricties zal doorvoeren op de verkoop van semi-geleiders aan China. Iets later verkondigde Trump dat hij Taiwan zal laten betalen voor militaire bescherming als hij opnieuw zijn intrek neemt in het Witte Huis. Taiwan staat echter gekend als de belangrijkste chipfabrikant van de wereld, met wereldmarktleider TSMC. Door deze statements kwam de grootste klant van ASML onder druk te staan, met een direct zichtbare impact op de beurs tot gevolg.

Speelt Europa hiermee één van zijn belangrijkste gouden medailles kwijt? Waarschijnlijk is dat een voorbarige conclusie. ASML levert hoogtechnologische instrumenten en een evenwaardige concurrent moet zich nog melden. Hun oplossingen blijven absoluut nodig in deze hoogtechnologische wereld vol AI.

De meeste analisten delen wel de mening dat de Europese aandelen een relatief aantrekkelijke waardering kennen. De grafiek onder het hoofdstuk ‘Waarom deze rotation?’ toont een duidelijk lagere waardering van de Europese aandelen tegenover de Amerikaanse.

Toch volstaat dit niet om analisten te overtuigen. De PMI-indicatoren voor de eurozone bieden nog te weinig hoop. De groei blijft laag en de relatieve productiviteit van de Europese bedrijven ligt vandaag lager dan in de VS. Daarnaast zagen we de laatste jaren ook de politieke onzekerheid enorm toenemen. Denk maar aan de vervroegde Franse parlementsverkiezingen. De Fransen zijn nu gedwongen om coalities te sluiten. Dat is ‘du jamais vu’.

Ondanks dit alles presteren de Europese aandelen niet slecht dit jaar, met +9% YTD. Zonder een bedrijf als NVIDIA is het echter moeilijk om de achterstand met de VS in te halen. Toch presteert de Europese beurs beter dan de Chinese, maar de Japanse aandelen moet Europa dan weer voor zich laten.

Het wordt dus uitkijken wat de ECB de komende maanden beslist. Nadat ze in juli de rente ongewijzigd liet, verwacht men algemeen gezien dat er in september opnieuw een rentedaling komt. Dit zou niet alleen meer zuurstof bieden aan de Europese economie. Het zou ook de euro licht verzwakken, wat dan weer onze exportpositie ten goede zou komen.

Anderzijds loopt de ECB met een volgende renteverlaging het risico om nieuwe inflatie te importeren. Naar alle waarschijnlijkheid zal ze ook nu zeer voorzichtig en defensief uit de hoek komen.

Beleggen in Small Caps met de juiste diversifiëring en spreiding? Of liever beleggen in Mega Caps of Europese aandelen? Met MeManaged, het beleggersplatform van MeDirect, nemen onze experten het beheer van uw portefeuille op zich. Zo geniet u van professioneel beleggen. Inclusief gemoedsrust.


Algemene disclaimer

Dit artikel en deze pagina zijn informatief van aard en kunnen worden gewijzigd. Ze worden louter ter informatie verstrekt en hebben geen contractuele waarde. De inhoud is niet bedoeld als beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst, en is geen aanbod, gepersonaliseerde aanbeveling of advies van MeDirect Bank NV, met het oog op een belegging in de genoemde activaklassen en mag niet als zodanig worden beschouwd. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De informatie op deze pagina vormt geen juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies.