Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Probeer periodiek beleggen

Tijdens de 100 metersprint of op het concert van uw favoriete band: soms is het goed om alles in één keer te geven. Beleggen daarentegen doet u beter beetje bij beetje.

De ene dag heldergroen, de volgende dag donkerrood. Als u een blik werpt op het parcours dat de beurzen aflegden, kan u er moeilijk omheen: het is al erg volatiel geweest. ‘Hoewel de beurzen op lange termijn (al meer dan 100 jaar) een opwaartse trend tonen, kennen ze ook mood swings’, vertelt Apolline Deglasse, beleggingsexperte bij MeDirect. ‘Die volatiliteit kan beangstigend zijn. Schrik kan soms de overhand nemen, waardoor u in een impuls de handdoek in de ring gooit.’

Pieken en dalen afvlakken

Een methode die kan helpen om het hoofd koel te houden, is periodiek beleggen in beleggingsfondsen. In de plaats dat u uw volledig belegbaar vermogen in één keer belegt, doet u dat in stukjes via een automatische opdracht. Bijvoorbeeld in maandelijkse schijfjes van 200 euro in plaats van 10.000 euro in één keer.

‘Soms belegt u stukjes van uw kapitaal als de beurzen stijgen; u krijgt dan minder waar voor uw geld. Maar evengoed belegt u stukjes als de beurzen dalen; u krijgt dan meer waar voor uw geld. Door periodiek te beleggen vlakt u op lange termijn dus de pieken en dalen af. En omdat u met kleinere schijfjes belegt, blijft u rustiger als de markten wild op en neer gaan’, zegt Apolline Deglasse. Met periodiek beleggen schakelt u uw buikgevoel uit. U kan ook beide combineren, zo kan u bijvoorbeeld 50% reeds zelf beleggen, en de rest periodiek beleggen.

Wachten, en blijven wachten?

‘Periodiek beleggen is ook interessant voor beleggers met drempelvrees, zeg maar beleggers die wachten op het ‘juiste’ instapmoment en zo vooral potentieel en opportuniteiten mislopen’, vervolgt Apolline Deglasse. ‘Mensen die vertellen dat u eerst moet wachten op een correctie om in te stappen die zullen inderdaad wachten. En … blijven wachten. Niemand kan echter voorspellen welke richting de beurs op korte termijn zal uitgaan. Daarom is het altijd goed om gewoon te starten met (periodiek) beleggen én dat vol te houden. Door mondjesmaat in de markten te stappen raken mensen vertrouwd met beleggingen en de dynamiek ervan.’

Iedereen kan periodiek beleggen

Om periodiek te beleggen hoeft u geen jarenlange ervaring te hebben met beleggen. Een basiskennis is echter wel nodig.  ‘Dat komt omdat een fondsbeheerder de samenstelling van het fonds aanpast naargelang de evolutie van de markt. Periodiek beleggen doet u namelijk in een of meer beleggingsfondsen’, besluit Apolline Deglasse. ‘Dat zijn mandjes met tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen en/of obligaties. Kant-en-klaar dus, en ook democratisch. Want een Door mondjesmaat in de markten te stappen raken mensen vertrouwd met beleggingen en de dynamiek ervan te beleggen.’

Houd zeker altijd rekening met de risico’s van de beleggingen die u kiest en met uw vermogen om potentiële verliezen te dragen. Het is immers belangrijk om alleen geld beleggen dat u op korte tot middellange termijn niet nodig hebt.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Beleg in de wereld van morgen, beleg in megatrends!

Onze wereld verandert voortdurend. Allerlei nieuwigheden spelen in op onze levensstijl en beïnvloeden onze toekomst op een positieve manier. Die nieuwigheden ontwikkelen zich tot megatrends:

Alle nieuwsartikels

Opkomende markten: terug in de gunst? 

Nu de inflatiepiek waarschijnlijk achter ons ligt en de Chinese economie in versneld tempo weer aantrekt, trekken de opkomende markten opnieuw de belangstelling van beleggers.