Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Beleggingsfondsen goed kiezen en vergelijken

Een pak boter van merk A of B? In de supermarkt is uw keuze snel gemaakt. Om beleggingsfondsen te kiezen neemt u beter meer tijd. Waarop moet u letten?

De best presterende fondsen van het moment kopen is geen garantie op succes. ‘Stel uzelf de vraag welk risico u wil nemen en of uw risicobereidheid past binnen de thema’s en markten waarin u wil beleggen’, raadt Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect, aan. Wanneer u kiest voor een actief beheerd fonds, stelt u uw vertrouwen in de beheerder om de ideale allocatie aan de doelstelling van het fonds te bepalen en deze aan te passen aan de aandelenmarkten.Vaak is het doel om een beter rendement te behalen dan een referentie-index, zoals de Euro Stoxx 50. Als u gewoon de prestatie van een index wil volgen, is een tracker meer geschikt.

Kiezen

Kiest u voor een fonds, dan komt het erop aan om het beste te selecteren in zijn categorie. ‘Er is keuze uit tal van fondsen van verschillende fondsenhuizen. Geen enkele fondsbeheerder kan de beste zijn op elk vlak’, gaat Coens verder. Kies daarom een bank die fondsen aanbiedt van verschillende fondsbeheerders. Zo kunt u verschillende beheerders vergelijken en uw keuze maken uit een gediversifieerder aanbod.

Vergelijken

De Morningstar-sterren worden vaak gebruikt om fondsen te vergelijken. ‘Die geven aan hoe een fonds presteert ten opzichte van andere in dezelfde categorie over verschillende looptijden’, licht Apolline Deglasse, beleggingsexperte bij MeDirect, toe. ‘De fondsen die het best presteren in hun categorie krijgen 5 sterren. Deze sterren geven vooral aan hoe efficiënt de beheerder opportuniteiten kan benutten en risico’s beheren.’

Niet zaligmakend

‘Staar u niet blind op deze rating: prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Daarnaast krijgen fondsen jonger dan drie jaar nog geen rating’, aldus Deglasse. ‘Bovendien kunnen de strategieën in één Morningstar-categorie verschillen, bijvoorbeeld bij gemengde fondsen. Lees altijd het beleggingsbeleid van het fonds.’

De tools voor fondsanalyse bij MeDirect


Via uw persoonlijke platform bezorgt MeDirect u de tools om fondsen te kunnen analyseren. U kunt onder andere:

– analyseren in welke types instrumenten het fonds belegt (aandelen, obligaties, …);

– nagaan aan welke sectoren en regio’s de fondsen zijn blootgesteld;
– de 10 grootste posities van de fondsen raadplegen;

– een visueel overzicht van de fondsen raadplegen (smallcaps of largecaps, waarde- of groeiaandelen); 
– aan de hand van een grafiek de prestaties over verschillende perioden analyseren in vergelijking met andere fondsen van dezelfde categorie. 

Dankzij onze interactieve grafiek van de prestaties kunt u het rendement van een fonds vergelijken met een of meer andere fondsen, aandelen of indices.

Kosten

Een belangrijk element bij MeDirect is dat wij geen instap- of uitstapkosten aanrekenen wanneer u beleggingsfondsen koopt of verkoopt. Dat heeft een invloed op uw uiteindelijke rendement.

Concreet voorbeeld: Wanneer u 1000 euro bij MeDirect belegt, dan belegt u ook werkelijk 1000 euro. Concurrerende banken vragen bijvoorbeeld 2 procent instapkosten. In dat geval is het bedrag van 1000 euro dat u belegt, na aftrek van de kosten, eigenlijk slechts 980 euro. U begint dus met een negatief resultaat dat u moet recupereren.

Dankzij de open architectuur bij MeDirect kunt u ook de beheerkosten van de fondsen vergelijken. Dat zijn de kosten die de beheerder ontvangt voor het beheer van het fonds. Die kosten worden ingehouden op de waarde van uw fonds (NIW), en worden dus niet afgetrokken van uw geldrekening, maar worden verrekend met het rendement van het fonds. Die kosten zijn duidelijk vermeld op onze productpagina’s en in het KID (het essentiële-informatiedocument) van het fonds.

Andere kwalitatieve elementen

Voor beleggers die een grondige analyse willen maken voor ze beleggen, geeft MeDirect klanten via haar platform een gedetailleerd overzicht van de spreiding van elk fonds, een overzicht van de blootstelling per sector en per regio, de belangrijkste posities… Het platform geeft ook aan wat de beleggingsstijl is van een fonds, en of het groei- of waarde-aandelen zijn van grote of kleine kapitalisaties.  


Beleg met MeDirect voor 15 juni en ontvang tot 1000 euro*

Bent u klaar voor uw eerste stappen in de beleggingswereld? Profiteer van ons tijdelijke aanbod!

Open een beleggingsrekening bij MeDirect, begin met beleggen en ontvang tot 1000 euro!

*Hier leest u alle voorwaarden van onze promotie.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om