Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Bron: BlackRock Asset Management

MYTHE 1: OMDAT ETF’S DOORLOPEND VERHANDELD WORDEN, ZIJN ZE VOLATIEL.

Waarheid: de koersvorming van ETF’s is transparant, maar dat maakt ze niet volatieler.

De koers van een ETF weerspiegelt de veranderende waarde van de onderliggende effecten en de veranderingen in vraag en aanbod van de ETF op de markt. Ook de koers van een actief beheerd fonds weerspiegelt de waarde van de onderliggende effecten. Het verschil tussen beide is dat de koers van een actief beheerd fonds éénmaal per dag wordt vastgesteld, pas na het sluiten van de beurs, terwijl de koers van een ETF de hele dag door in reële tijd wordt bepaald. Dit betekent echter niet dat een ETF volatieler is. Het betekent alleen dat de koerswijzigingen zichtbaarder zijn.

MYTHE 2: ETF’S ZIJN VAN NATURE RISICOVOL.

Waarheid: risico wordt bepaald door de activa waarin u belegt en niet noodzakelijkerwijs door het instrument dat toegang biedt tot die activa.

Net als bij een actief beheerd fonds wordt het risicoprofiel van een ETF gekoppeld aan de onderliggende beleggingen die het fonds in portefeuille houdt. Dus een actief beheerd fonds en een ETF die vergelijkbare aandelen of obligaties in portefeuille houden hebben doorgaans hetzelfde risicoprofiel. Zo kunnen een ETF en een actief beheerd fonds die in internationale aandelen beleggen een hoger risico vertegenwoordigen dan een fonds en een ETF die beleggen in Amerikaanse investment-grade bedrijfsobligaties. Maar het risiconiveau houdt geen verband met uw keuze voor een beheerd fonds of een ETF.

Wat wel waar is, is dat een ETF meer spreiding biedt dan een belegging in één of enkele losse aandelen. Daardoor kunnen ETF’s het risico van een portefeuille verlagen.

Hoewel spreiding bepaalde soorten risico kan verkleinen, kan het geen volledige bescherming bieden tegen marktrisico’s. De mate van spreiding is bovendien beperkt tot de referentie-index van het ETF. Verschillende types ETF’s zullen gepaard gaan met verschillende soorten risico. Voordat u besluit om te beleggen dient u zich ervan te verzekeren dat u alle betrokken risico’s begrijpt.

MYTHE 3: ETF’S ZIJN ALLEEN ZINVOL OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT EEN ZEER SPECIFIEK DEEL VAN EEN MARKT.

Waarheid: ETF’s bieden toegang tot een groot aantal markten en zijn geschikt voor uiteenlopende beleggingsdoelen.

ETF’s zijn er in vrijwel alle soorten en maten. Ze bieden tegen lage kosten toegang tot nauwkeurig bepaalde markten (bijv. een bepaald land of een bepaalde sector), maar ook tot zeer brede portefeuilles (zoals de Europese obligatiemarkt). In combinatie met het gemak en de snelheid waarmee ze doorgaans kunnen worden gekocht en verkocht, biedt dit beleggers toegang tot vrijwel alles waarin ze willen beleggen, inclusief markten die anders misschien buiten bereik zouden blijven.

Of het dus gaat om moeilijk toegankelijke buitenlandse markten, bouwstenen voor uw kernportefeuille of fondsen die gericht zijn op specifieke beleggingsdoelen: er is vrijwel altijd een ETF te vinden dat daarbij aansluit.

MYTHE 4: ETF’S ZIJN NIET GESCHIKT VOOR BELEGGERS DIE INKOMSTEN WILLEN, WANT ZE BETALEN GEEN DIVIDEND UIT.

Waarheid: iShares ETF’s bieden diverse mogelijkheden voor beleggers die naar inkomsten streven.

Nu de rente al lange tijd bijzonder laag is, zijn inkomsten vaak moeilijk te vinden. ETF’s bieden beleggers een groot aantal mogelijkheden om inkomsten te genereren, hetzij via dividend op aandelen, of via beleggingen in obligaties. ETF’s bieden bovendien het voordeel van een bredere spreiding dan een portefeuille met enkele afzonderlijke aandelen of obligaties, terwijl de kosten lager zijn dan die van een actief beheerd fonds.

MYTHE 5: ETF’S ZIJN ALLEEN AANTREKKELIJK VOOR DAG TRADERS.

Waarheid: ETF’s zijn efficiënte beleggingsinstrumenten die voor veel types beleggers geschikt zijn

Omdat ETF’s net zo gemakkelijk te verhandelen zijn als aandelen, kunnen kortetermijnbeleggers ze gebruiken om snel in en uit posities te stappen. Maar ook voor beleggers die zich op de lange termijn richten, bieden ETF’s een kostenefficiënte manier om een sterke kernportefeuille op te bouwen.