Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks overzicht: Een zwaluw maakt de lente niet

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

Januari was een onwaarschijnlijk goed jaardebuut. Een geruststelling voor vele beleggers na een bewogen jaar 2022. Februari loopt echter iets moeilijker. Er was meer divergentie in de prestaties van de indexen uit verschillende regio’s.

Kleverige Inflatie in de VS

In de Verenigde Staten zagen we de S&P500-index eerder vlak evolueren, maar sinds midden februari is er een terugval. Dit had te maken met de inflatiecijfers van januari die bekend gemaakt werden. De inflatie daalde wel verder af, maar minder dan verwacht. Ook de consumptiecijfers namen in januari toe in de VS.

Net zoals de voorbije maanden hebben inflatiecijfers een grote impact op het beleggerssentiment. Beleggers hoopten dat in 2023 de Amerikaanse centrale bank (Fed) mogelijks zou overgaan tot rentedalingen. Nu is echter de kans groot dat ze de rente toch verder zal blijven verhogen in 2023, wat de economie verder zal doen afremmen en gevolgen kan hebben voor bedrijfsresultaten.

Een van de oorzaken van deze kleverige inflatie is de loon-prijsspiraal. Ook al zijn er geen automatische loonindexeringen in de VS, stijgen de lonen eveneens.  De VS hebben namelijk een sterke arbeidsmarkt: de werkloosheid is laag en dit maakt het voor bedrijven niet eenvoudig om geschikte arbeidskrachten te vinden. Ook hier werkt het principe van vraag en aanbod en stijgen de lonen. Deze stijgende lonen hebben een positief effect op consumptie, wat inflatoir werkt.

Europa toont veerkracht

Ondanks de verwachting dat de Europese centrale bank (ECB) haar rente verder zal verhogen, bleven de Europese beurzen in de maand februari positief presteren. Goede bedrijfsresultaten hebben de beurzen namelijk ondersteund. Ook het overwinnen van heel wat crisissen door de oorlog in Oekraïne draagt bij tot een positief beleggerssentiment in Europa. Europa heeft de winter intussen kunnen doorstaan zonder stroomonderbrekingen en is voor een groot stuk minder afhankelijk van invoer van Russisch gas ten opzichte van vroeger.

De vrees voor een recessie neemt in Europa verder af. Dit kan men besluiten uit de meest recente publicatie van de PMI’s[1] voor de eurozone. Deze verbeterden in februari van 50,3 in januari naar 52,3 op 22 februari. Vooral de PMI van de diensteneconomie boekte vooruitgang, en ook de PMI van de maakindustrie kwam voor het eerst sinds mei 2022 terug boven de grens van 50.

Chinese ballonnen doorprikt

De heropening van de Chinese economie na de strenge lockdowns is positief voor de wereldeconomie. De escalerende geopolitieke spanningen tussen de VS en China rond de weerballonen (al dan niet voor spionagedoeleinden) kunnen als gevolg hebben dat de Chinese economie toch minder scherp en snel zou kunnen herstellen. Er kan geobserveerd worden dat de Hang Seng Index (Hong Kong) in februari een negatief resultaat geboekt heeft. Hierdoor verliest de index alle positieve resultaten van 2023.

Positief nieuws uit China komt van de vastgoedsector. Door het zero-covidbeleid kwam deze sector sterk onder druk te staan. Vastgoedprijzen daalden consecutief tijdens de laatste 16 maanden. Uit de laatste cijfers lijkt deze trend voor het eerst gebroken en stabiliseren de vastgoedprijzen zich.

In evenwicht en op koers blijven

Deze eerste twee maanden van 2023 zijn een mooi voorbeeld dat aantoont dat men steeds op koers moet blijven en markttiming moet vermijden. In december 2022 waren veel analisten zeer pessimistisch over de eerste jaarhelft van 2023. Deze helft is echter nog niet afgelopen. Wie in januari 2023 niet actief op de markten was, heeft waarschijnlijk heel wat herstelpotentieel na 2022 gemist. De eerste periode van een herstel is meestal de beste, en zal de geduldige belegger vaak belonen.

Een evenwichtige en gediversifieerde portefeuille opbouwen die uw strategie en doelstellingen weerspiegelen blijft essentieel! Niet alle eieren mogen in één mand gelegd worden. Hier is februari een mooi voorbeeld van. In de Verenigde Staten leek de inflatie onder controle. Er werd zelfs gesproken dat in 2023 de Fed zelfs zou overgaan tot rentedalingen (Fed Pivot). Ze houden echter vandaag nog rekening met mogelijke renteverhogingen. De voorspelde 0,25% zou potentieel naar 0,50% kunnen springen om de steeds aanwezige inflatie te bestrijden.

Ook obligaties mogen we in 2023 niet vergeten. Nu de negatieve rentes achter de rug zijn, wordt er weer plaats gemaakt voor obligaties. Ze zorgen nu niet alleen voor een aantrekkelijke rente, maar kunnen ook voor een tegengewicht zorgen voor de meest risicovolle activaklassen zoals aandelen.

Herbekijk dus regelmatig de samenstelling van uw portefeuille, en stel de vraag of u nog de juiste spreiding heeft om door 2023 te navigeren. Doet u dit liever niet zelf? Neem dan kennis met MeManaged, de nieuwe oplossing voor discretionair beheer door MeDirect.


[1] Purchasing Managers’ Index: Economische indicator die voortvloeit uit maandelijkse enquêtes bij bedrijven. Het weergeeft het vertrouwen van aankoopdirecteurs. Een PMI onder de 50 geeft een contractie van de activiteiten aan, boven de 50 geeft een positief vertrouwen en verwacht men een expansie van de economische activiteit