Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

De eindejaarsbonus of 13e maand: een beleggingsmogelijkheid

Het einde van 2022 is in zicht. Een turbulent jaar dat afloopt met heel wat financiële onzekerheid. Verantwoorde en doordachte keuzes maken kan u helpen om meer zekerheid te vinden. Indien u een 13e maand of eindejaarsbonus ontvangt, kan het een goed idee zijn om deze te beleggen.

In België bestaat al lange tijd de traditie om op het einde van het kalenderjaar een 13e maand of eindejaarsbonus uit te keren. Meestal gaat het om een bonus die overeenkomt met het brutoloon dat u als werknemer ontving in het afgelopen jaar. Zowel in de private als in de publieke sector kunnen veel werknemers in december of januari rekenen op een mooi bedrag bovenop hun basisloon. Heeft u recht op een 13e maand? Dat is afhankelijk van uw arbeidssituatie. Deze eindejaarspremie wordt concreet vastgelegd in een CAO of uw persoonlijke arbeidsovereenkomst en is afhankelijk van de sector waarin en het bedrijf waarvoor u werkt. Daarnaast dient ook opgemerkt te worden dat de eindejaarsbonus, net zoals het maandloon dat u ontvangt, onderworpen is aan de bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdrage.

Uit onderzoek van Statbel1 blijkt dat meer dan 55 procent van de Belgische werknemers geen concrete financiële planning heeft en zich onzeker voelt over zijn of haar toekomst. Een fijne financiële extra zoals de 13e maand kan u onder andere gebruiken om een stabiele basis op te bouwen voor uw pensioen, de toekomstdromen van uw kinderen te verwezenlijken of om een persoonlijk project te financieren.

Wie een alternatieve oplossing voor de 13e maand zoekt, kan rekenen op de beleggingsmogelijkheden van MeDirect. Als Belgische beleggingsbank beschikken we over verschillende beleggingsproducten, zoals meer dan 9000 aandelen, meer dan 900 fondsen en een kant-en-klaar beleggingsplan die u kunnen helpen uw financiële doelen te bereiken.

Een beleggingsplan2 biedt u comfort aan met vooraf gekozen gediversifieerde fondsen. Op basis van het door u gekozen profiel geniet u van een selectie van gediversifieerde fondsen uit verschillende activaklassen, sectoren en regio’s. U kiest ook zelf aan welk tempo u belegt: beleg éénmalig, met maandelijkse bijdrages, met grote of kleine bedragen. U behoudt altijd de controle over uw geld en beleggingen. Kortom, we maken beleggen makkelijker voor u.

Beleggen bij Medirect is eenvoudig en gebeurt snel en veilig. Ontdek al uw beleggingsmogelijkheden op onze website. U kan eveneens onze webinars herbekijken om inspiratie op te doen.


1 https://statbel.fgov.be/nl/themas/uitgaven/calutator/indexbo76_

2Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. U kunt uw kapitaal volledig (of gedeeltelijk) verliezen.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om