Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks inzicht: Inflatiedruk blijft doorwegen

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

De steeds hogere inflatie blijft de gemoederen verhitten in Europa, de Verenigde Staten maar ook in bijvoorbeeld Japan. Hoewel de inflatie er “maar” 3% bedraagt, is deze hoog voor Aziatische normen. Voor België steeg de inflatie in september naar 11,3%, het hoogste peil sinds 1975. Naast de langdurige inflatie, zorgt nu ook de energiecrisis in Europa meer en meer voor financiële zorgen bij de huishoudens en de bedrijven. In ons vorig maandelijks inzicht bespraken we de uitdagende winter die eraan komt.

De centrale banken reageren op de hoge inflatie en de energiecrisis door rentestijgingen te blijven doorvoeren.

Fed remt inflatie met verdere rentestijging

300 basispunten of +3%. Dit zijn al de cumulatieve rentestijgingen die de Amerikaanse centrale bank, oftewel de “Fed”, in 2022 doorgevoerd heeft. De laatste rentestijging op 21 september bedroeg 75 basispunten. De reden kennen we intussen: een moeilijk te temperen inflatie. Maar telkens wanneer we denken dat de inflatie gaat afkoelen, lijkt dat toch niet zo te zijn. De Fed houdt haar belofte: de rente laten stijgen tot de inflatie onder controle is. “Want zonder prijsstabiliteit werkt de economie niet meer”, verklaarde de voorzitter van de Fed nog in augustus.

Europa reageert later en gematigder

Dit heeft ook een rechtstreekse impact op ons in Europa. Begin september daalde de euro ook onder de “euro-dollar pariteit”, en sinds deze maand is de euro minder dan één Amerikaanse dollar (USD) waard geworden. Ook de Europese centrale bank (ECB) liet dit jaar de rente stijgen. Eerst maakte ze in juli de negatieve rente ongedaan. Daarna deed ze de rente stijgen tot 75 basispunten op 8 september. Europa loopt achter ten opzichte van de VS, wat de USD een aantrekkelijkere munt maakt. Bovendien wordt Europa door zijn geografische ligging meer getroffen door de oorlog in Oekraïne. Een gevolg hiervan is bijvoorbeeld de stijging van de energieprijzen die we massaal voelen.

Naar alle verwachting zal de ECB op 27 oktober een nieuwe rentestijging doorvoeren. Dit om de torenhoge inflatie proberen in te perken en de positie van de euro te versterken.

Naar alle verwachting zal de ECB op 27 oktober een nieuwe rentestijging doorvoeren. Dit om de torenhoge inflatie proberen in te perken de positie van de euro te versterken. Een zwakke euro kan wel goed zijn voor de export maar minder voor de import. De gas en olie die we importeren hebben de USD als referentiemunt, wat de al dure energieprijs verder de hoogte doet inschieten.

Wat Groot-Brittannië betreft hebben de laatste fiscale hervormingen van de minister van Financiën Kwasi Kwarteng voor een ware paniekgolf gezorgd. Institutionele beleggers verkochten massaal Britse staatsobligaties door vrees voor hoge toekomstige begrotingstekorten. Tot op een punt dat de Bank of England zich verplicht zag om staatsobligaties op te kopen. De pond was eind september in vrije val, wat inflatiedruk nog zal opvoeren. De regering van Liz Truss start dus alvast niet in de beste omstandigheden. Op 27/09 verloor de pond sinds het beging van het jaar 20,7% t.o.v. de Amerikaanse dollar, de Euro verloor 15,6%.

Wat gebeurde er op de markten?

De eerste helft van september verliep relatief goed, maar op 12 september keerde de situatie. De algemene verwachting was dat de Amerikaanse inflatiecijfers zouden stabiliseren maar uiteindelijk waren deze hoger dan verwacht. Naar verwachting zal de Fed hierop reageren met meer rentestijgingen, wat de kans op een recessie groter maakt. Dit terwijl iedereen eerder hoopte op een “soft landing” (een recessie vermijden) van de economie. De Amerikaanse aandelenindex S&P 500 verloor op die bewuste dag 4,3%, de wereldindex MSCI World verloor 3,4%.

Ook de Europese markt ontsnapte in september niet aan de volatiliteit: de energiecrisis, de escalerende situatie in Oekraïne en de hoge inflatie. Maar ook het consumenten- en ondernemersvertrouwen in België, waarover de Nationale Bank van België maandelijks rapporteert, daalde. Dit zorgde voor de nodige onzekerheid. Een ander voorbeeld is de Duitse IFO Business Climate Index die naar 84,3 punten daalde en zo op zijn laagste peil staat sinds mei 2020 toen de covidcrisis raasde.

Wat betekent dit voor uw beleggingen?

Beleggers vragen zich vandaag de dag minder af of er een recessie komt aangezien de meeste analisten verwachten dat de Eurozone erin zal belanden. Dit onder meer als gevolg van de energiecrisis.  Zoals eerder aangehaald werd is de kans op een recessie in de VS nu ook steeds waarschijnlijker. Dit door de snelle stijging van de rente die als doel heeft de inflatie te bestrijden maar ook afremmend werkt op de economische groei.

De vraag die we ons als belegger vandaag echter wel moeten stellen is in welke mate deze recessie vandaag al verwerkt zit in de koersen. Koers-winstverhoudingen zijn relatief laag ten opzichte van het verleden. Met koers-winstverhoudingen moet men echter altijd opletten dat toekomstige winsten lager kunnen uitvallen dan verwacht en dus een vertekend beeld kunnen geven. Bedrijfsresultaten zullen dus doorslaggevend zijn in de komende maanden. Zijn bedrijven voorbereid op deze crisis? Houden bedrijfsresultaten stand of kunnen ze zelfs verrassen? De komende weken worden allicht interessante weken voor beleggers.

Bedrijfsresultaten zullen dus doorslaggevend zijn in de komende maanden. Zijn bedrijven voorbereid op deze crisis? Houden bedrijfsresultaten stand of kunnen ze zelfs verrassen?

Quality stock of bedrijven met sterke balansen die minder gevoelig zijn aan rentestijgingen en aan een terugvallende economie zouden beter moeten standhouden in deze omgeving. Het lijkt nog voorbarig om grote risico’s in uw portefeuille op te nemen. Voor koopjes op de beurs is het misschien ook nog wat te vroeg, maar niemand heeft een kristallen bol. Geleidelijk aan aankopen kan een manier zijn om van de volatiliteit te profiteren en toch al een blootstelling aan de markten op te bouwen als de situatie toch gunstiger dan verwacht zou evolueren. Over het algemeen zien we dat beheerders een voorkeur hebben voor eerder Amerikaanse dan Europese aandelen. Dit komt onder andere door de potentiële impact van energieprijzen die in Europa niet alleen zwaarder zouden doorwegen in bedrijfsresultaten maar ook op begrotingen.

Ondanks de stijgende rente worden ook obligaties vandaag terug aantrekkelijk. Vooral “investment grade” (hoge kwaliteit) bedrijfsobligaties hebben wat marge kunnen terugwinnen. High Yield obligaties hebben een sterke correlatie met aandelen en zorgen vandaag niet voor de beste diversificatie.

Het is en blijft belangrijk, zeker op de dag van vandaag: hou het hoofd koel, blijf belegd en blijf diversifiëren. Zowel over aandelen als obligaties, over verschillende regio’s en sectoren. Denk eveneens aan gemengde fondsen om te genieten van professioneel beheer.

 Wilt u meer weten over gediversifieerd beleggen? Bekijk webinar MeInvest en ontdek hoe u uw portefeuille kunt diversifiëren.

Alle nieuwsartikels

Zo herkent u verdachte sms’en of mails

Bron: MeDirect Een verdachte sms of mail ontvangen? Grote kans dat het om social engineering gaat: een steeds meer voorkomende techniek die cybercriminelen gebruiken om