Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Maandelijks inzicht: hoe hard remmen de centrale banken?

Bron: Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect

In de maand april was er ondanks de paasvakantie niet echt sprake van een soort paaspauze. Er gebeurde namelijk veel in de wereld. Van de Franse verkiezingen tot de verder escalerende situatie in Oekraïne en de beslissingen van de centrale banken toe.

Franse verkiezingen

Zowel bij de eerste ronde als bij de tweede en finale ronde, bleef het na de bekendmaking van de resultaten tamelijk rustig op de beurzen. Bij de opening van de beurzen op maandag 25 april, een dag nadat Emmanuel Macron opnieuw werd verkozen als president van Frankrijk, was er bij zijn overwinning geen “lundi noir” of zwarte maandag te bespeuren. De beurzen en de euro bleven stabiel. Beleggers zaten op het puntje van hun stoel bij een eventuele overwinning van Marine Le Pen. Deze eventueel meer nerveuze situatie werd dus vermeden. Toch kijken de beleggers nu ze al met nieuwsgierige ogen naar de parlementsverkiezingen in juni wanneer de Fransen zich opnieuw naar de stembus moeten begeven. Welke meer definitieve richting Frankrijk zal uitgaan, is dus nog even afwachten.

Economische groei met de conflictsituatie in Oekraïne?

In de eerste helft van april heeft de Wereldhandelsorganisatie een analyse gepubliceerd over de groei van de wereldeconomie. Daarin stelt de organisatie dat, mede door de oorlogssituatie in Oekraïne, de groei dit jaar mogelijk zal vertragen en halveren. De globale economie zou volgens hun verwachtingen namelijk met 3,0% groeien in 2022 in plaats van de eerder verwachte 4,7% groei.  

“Niet alleen de situatie in Oekraïne heeft een impact op de wereldeconomie, ook de pandemie blijft nog steeds voor vertraging in de groei zorgen.”

Niet alleen de situatie in Oekraïne heeft een impact op de wereldeconomie, ook de pandemie blijft nog steeds voor vertraging in de groei zorgen. Kijken we bijvoorbeeld naar de lockdownmaatregelen die momenteel in China genomen worden waardoor de gevolgen in bijvoorbeeld de toeleveringsketens ook opnieuw voelbaar worden.  

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft haar groeiprognoses voor de eurozone bijgesteld: een verlaging van 1,1% dit jaar waardoor de groeivoorspelling staat op 2,8%. De hoofdreden hiervoor is ook de inval van Rusland in Oekraïne. Voor de wereldeconomie zit er een vertraging van 0,8% in (van 4,4% bijgesteld naar 3,8%). Voor de Belgische economie voorspelt het IMF een groei van 2,1%. Het is echter vooral de groeiverwachtingen voor Rusland die het scherpst aangepast werden: van +2,8% naar -8,50%.

Centrale banken

Al woedt de oorlog in Oekraïne verder, toch zijn vandaag de ogen sterk gericht op de centrale banken. De opstoot van inflatie dwong hen om maatregelen te nemen. Na de pandemie was de terugkeer van inflatie te wijten aan de herstart van de economische activiteit en de hoge vraag naar energie en productiegoederen, versterkt door de aanbodtekorten van verschillende goederen, zoals microchips.

De inflatie was volgens de meeste economen tijdelijk van aard. De oorlog in Oekraïne zet alvast vragen bij dat tijdelijke karakter. Want de aanbodtekorten zijn namelijk door het conflict nog groter geworden. Ook lockdowns in miljoenensteden zoals Shanghai in China brengen de aanbodketen nog meer in het gedrang. En dit voelen we allemaal dagelijks. Het gaat niet meer enkel over microchips maar ook om energie (aardgas, olie) en verschillende koren, denk maar aan graan of zonnebloempitten. De oorzaak van de huidige inflatie vindt daarom vooral zijn oorsprong aan de aanbodzijde. Het is de schaarste van diverse grondstoffen die de prijzen omhoogduwt. Uiteraard herstelde de consumptie ook na Covid. Dit herstel was wel sterker in de VS dan in Europa maar niet in die grootorde om de sterke toename van inflatie te kunnen verklaren. We zitten dus niet in een situatie waar de inflatie zijn oorsprong zou vinden door een sterke stijging van de vraag van consumenten, waarop centrale banken normaal gezien meer grip op kunnen uitoefenen door hun monetair beleid aan te passen.

Wanneer de rente verhoogd wordt, worden uitgaven en investeringen afgeremd, en wordt de vraag verlaagd. Maar door aanbodtekorten zal de inflatoire druk hoog blijven.

“Omdat in de VS de consumptie meer toenam dan Europa, zien we dat de Fed al verder staat in het bestrijden van inflatie.”

Omdat in de VS de consumptie meer toenam dan Europa, zien we dat de Fed (de Amerikaanse Centrale bank) al verder staat in het bestrijden van inflatie. Zo verhoogden ze in maart al de rente met 0,25%. Economen verwachten dat de Fed (de Amerikaanse Centrale Bank) dit jaar nog 2 keer de rente zal verhogen met telkens 0,25%.

Bij de ECB zijn er nog geen bevestigingen van renteverhogingen dit jaar. Centrale bankiers nemen steeds een meer “hawkish” toon. Deze toon wil zeggen dat het monetaire beleid minder soepel gemaakt wordt door bijvoorbeeld de rente te verhogen. Dit maakte in april de markten nerveus: hoe agressief zullen centrale banken het monetair beleid verstrengen? Gaan ze niet te stevig op de rem duwen? Want intussen dalen groeiverwachtingen verder. Ze zitten dus tussen twee vuren. Enerzijds inflatie bestrijden door het beleid minder soepel te maken, maar anderzijds er ook voor zorgen dat de groei niet te veel wordt afgeremd aangezien deze aan het vertragen is.

Wat betekent dit voor jouw beleggingen?

Het tweede kwartaal van 2022 startte niet al te best. De meeste indexen staan in het rood: ongeveer -8,5% op een maand voor de S&P500 en -4% voor de Eurostoxx 50. Zoals eerder aangehaald is het vandaag vooral belangrijk om selectief te zijn: kiezen voor bedrijven met sterke balansen en een lage schuldgraad die goed tegen potentiële renteverhogingen kunnen. Groeibedrijven komen dan niet meteen in het vizier. Ook al spreken we vandaag meer en meer over Quality Growth, groeibedrijven die toch met solide financiële cijfers en lage schulden voorkomen.

De technologiesector is een van de slechts presterende sectoren dit jaar. Op de vooravond van de aankondiging van de kwartaalcijfers van de Big Tech (de internetgiganten Microsoft, Google, Amazon, Apple en Meta, voorheen Facebook) zien we de nervositeit op de markt. De vrees bestaat dat de resultaten niet zoals verwacht zullen zijn. Toch zien we dat Microsoft het uiteindelijk beter deed dan de verwachtingen. Op lange termijn zijn digitalisering, data en technologie uiteraard een megatrend. Heeft Elon Musk aldus een mooi aankoopmoment gevonden voor zijn bod op Twitter?

“Op lange termijn zijn digitalisering, data en technologie uiteraard een megatrend.”

En dit maakt het voor beleggers uiteraard niet eenvoudig. Oorlog, inflatie en centrale bankiers: wat kan de impact zijn op de globale economie en dus de markten? Een van onze verwachtingen is alvast ingelost want 2022 ging een jaar van ups en downs worden. Maar wat is het alternatief? Lage spaarrentes bieden geen bescherming tegen inflatie en het ziet er niet naar uit dat de ECB haar beleidsrente snel en scherp zal verhogen. De langeretermijnrente is onder druk door deze hoge inflatie. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar (US Treasury bills). Vandaag stond ze op 2,83% en een jaar geleden ongeveer op 1,6%. Verdere stijgingen blijven mogelijk in het huidige klimaat.

Energieaandelen en grondstoffen doen het uiteraard goed dit jaar. Maar op langere termijn is het misschien wel nuttig om naar megatrends te kijken zoals klimaatverandering, technologische innovatie en demografische veranderingen. Dit zijn allemaal tendensen die in de komende jaren beleggingsopportuniteiten zouden moeten bieden en je dus belegt in de wereld van morgen. Beleggen in Megatrends is alvast beleggen met een lange termijn benadering, die alvast de moeite is om een beleggingsportefeuille op te nemen. Wat vaststaat is dat met de huidige inflatie en de huidige rentes, het meer dan ooit nodig is om geld aan het werk te zetten.

Meer informatie over de megatrends vind je in onze meest recente sessie MeInvest webinar.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Maandelijks overzicht: Een zwaluw maakt de lente niet

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Januari was een onwaarschijnlijk goed jaardebuut. Een geruststelling voor vele beleggers na een bewogen jaar 2022. Februari