Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Gouden beleggingsregel? Spreiding!

Bron: MeDirect 25/08/20

Wat is spreiding ?

Spreiding is dat u bijvoorbeeld uit verschillende activaklassen kiest met als doel het rendement te maximaliseren en het risico te minimaliseren. U spreidt uw geld over verschillende investeringen in de hoop dat als een bepaalde investering het minder goed doet, de andere dit verlies kunnen goedmaken. Breder gezien, wordt dit principe niet alleen toegepast op verschillende activaklassen, maar kan er ook gespreid worden op basis van ligging (Europa, Verenigde Staten, opkomende landen, …), sectoren (banken, voeding, energie, …) en munteenheden (EUR, USD, GBP, …). Om simpel en concreet te blijven, staan wij vooral stil bij de spreiding over activaklassen.

Verschillende types fondsen

Verschillende types fondsen in uw portefeuille bezitten (bv: aandelen, obligaties, gemengde fondsen, monetaire fondsen…) zorgt voor om de volatiliteit ervan te verminderen op de lange termijn en de kans is groter dat er altijd op zijn minst één investering goed presteert.

Concreet: U heeft een fonds dat veel cyclische aandelen bezit (bv: banken – en energiesector). Dit zijn aandelen die tendens hebben om goed te presteren in economisch optimistische tijden. Echter, zal bij een recessie dat enige fonds het niet goed doen wanneer de vraag naar zulke aandelen laag is. Defensieve aandelen daarentegen, zoals in de voedings – en gezondheidssector, geven meer diversiteit aan uw portefeuille. En het is dankzij dit soort aandelen dat u uw verliezen minimaliseert wanneer de economie een terugval kent.

Extreme marktschommelingen

Hoewel spreiding een van de belangrijkste regels is wanneer u investeert, zorgt dit nog niet per se voor een garantie bij een beurscrash. Dit omdat in volatiele tijden zoals eerder dit jaar, historisch correlatieve patronen wegvallen en de prijzen voor activaklassen die min of meer onafhankelijk evolueren, dan een duik nemen. Naast spreiding is daarom een langetermijnhorizon ook één van de speerpunten.

Spreiding op meerdere niveaus van uw portefeuille

  1. Zelfde type investering: Indien u aandelen bezit van een bedrijf dat het goed doet, dan is dit goed voor uw investering. Als het bedrijf over de kop gaat, dan riskeert u dat uw investeringen grotendeels hun waarde verliezen. Koop daarom aandelen in vier of vijf verschillende bedrijven. Als een van de bedrijven het minder goed doet, blijft uw portefeuille over de hele lijn stabiel. Investeren in een beleggingsfonds garandeert dezelfde soort bescherming.
  2. Activaklasse: Aandelen, obligaties en cash zijn de drie grootste activaklassen en het meest wijdverspreid. Obligaties en cash (meestal beschouwd als financiële activa zoals bankrekeningen of monetaire fondsen) toevoegen aan een aandelenportefeuille verlaagt uw totale risico (en het mogelijke rendement). Echter, aandelen aan een obligatie- of cash-gebaseerde portefeuille toevoegen, verhoogt dan weer uw totale rendementspotentieel (alsook het risico). Het is daarom aangeraden om een mix van de drie te hebben. Welke activaklasse in de mix meer doorweegt dan de andere hangt af van wat uw doel is (aankoop van een auto, pensioensparen, mooie familiereis), hoe lang u van plan bent te investeren (bent u bereid om voor 1, 3, 5, 10 of misschien langer, te investeren?) alsook welke risico’s u wilt nemen.
  3. Sub-activaklasse: Binnen aandelen en obligaties kan u verder opsplitsen. Zo kan u bijvoorbeeld kiezen tussen aandelen op de ontwikkelde aandelenmarkt zoals de Amerikaanse dan wel van een opkomende markt (bv: China of India). Binnen de grotere markten kan u kiezen tussen bedrijven met een sterke groei maar die weinig dividenden uitkeren of omgekeerd, bedrijven met groot of klein kapitaal. Of u kiest voor een of andere sector. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kies zelf uw diversiteit met een fonds

Met een beleggingsfonds kan u dus spreiden tussen verschillende stijlen, sectoren en landen. U kan een beleggingsfonds kopen dat zeer divers is of kiezen voor een portefeuille van verschillende beleggingsfondsen waarbij gespreid wordt over verschillende sectoren waarbij u zelf voor spreiding zorgt.

Let er evenwel op dat u geen geld in verschillende beleggingsfondsen steekt die investeren in gelijkaardige of zelfs dezelfde holdings. Anders gaat het effect van diversiteit verloren. Probeer eerder te spreiden over verschillende categorieën van beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen investeren ook in andere activa zoals obligaties, cash of grondstoffen zoals goud of andere edele metalen waardoor u nog verder kan spreiden.

Ook al is het perfect mogelijk om enkel in een beleggingsfonds te investeren, toch is het beter om uw eigen portefeuille samen te stellen volgens uw noden.

Wat moet u onthouden?

Spreiden over verschillende investeringen en activaklassen is belangrijk. U spreidt de risico’s over verschillende activaklassen waaronder aandelen, obligaties en cash. Beleggingsfondsen zijn de perfecte oplossing hiervoor. Spreiding is een belangrijke strategie voor investeerders, vooral in economisch onstabiele tijden en marktschommelingen, zoals we momenteel meemaken. In deze coronatijden is het moeilijk om in te schatten welke sectoren en bedrijven vooruit zullen blijven gaan. Een zo goed mogelijk gespreide portefeuille is dan een van de beste manieren om u te beschermen.

Graag helpen we u op weg om op de best mogelijke manier te beleggen dankzij onze beleggingsplannen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Beleg in de wereld van morgen, beleg in megatrends!

Onze wereld verandert voortdurend. Allerlei nieuwigheden spelen in op onze levensstijl en beïnvloeden onze toekomst op een positieve manier. Die nieuwigheden ontwikkelen zich tot megatrends:

Alle nieuwsartikels

Opkomende markten: terug in de gunst? 

Nu de inflatiepiek waarschijnlijk achter ons ligt en de Chinese economie in versneld tempo weer aantrekt, trekken de opkomende markten opnieuw de belangstelling van beleggers.