Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

De 5 voordelen van een beleggingsplan

Bron: MeDirect 24/10/19

We zijn het er allemaal over eens dat sparen vandaag nagenoeg niets meer opbrengt. Voor een hoger rendement is het uitkijken naar alternatieven. Maar niet iedereen wil zich verdiepen in individuele aandelen en obligaties. Beleggen is doorgaans ook meer risicovol dan sparen. Met een beleggingsplan verkleint u dat risico want u spreidt dan niet alleen in de tijd, maar ook over verschillende activaklassen. Hieronder lijsten we de vijf belangrijkste voordelen op van een beleggingsplan. 

Geleidelijk aan kapitaal opbouwen

Met een beleggingsplan belegt u automatisch en op regelmatige tijdstippen een vast bedrag in een korf van verschillende beleggingsfondsen. Vele beleggingsexperts zijn het er over eens dat u zo geleidelijk aan een mooi kapitaal kan opbouwen. U bepaalt zelf hoeveel u maandelijks wil beleggen en kunt dit bedrag verhogen of verlagen, uw plan tijdelijk stopzetten en het steeds weer activeren.

Vermijden van slechte timing

Het juiste moment bepalen om te beleggen is niet eenvoudig. Door elke maand een vast bedrag te beleggen, spreidt u uw inleg over een lange periode. De ene keer koopt u dan eens aan tegen een lage koers en dan weer tegen een hoge. Zo verkleint u het risico van een slechte timing aanzienlijk, want u bouwt uw kapitaal op tegen een gemiddelde koers.

De kracht van kapitalisatie

Hoe langer u uw spaargeld kunt beleggen, hoe gunstiger dit is voor het eindresultaat. Een lager bedrag belegd op jongere leeftijd levert op lange termijn meer op dan een hoger bedrag belegd later belegd voor een kortere periode. Stel, u investeert €10.000 met een jaarlijks rendement van 5%. Na een jaar heeft u dan €10.500. Investeert u die vervolgens voor weer een jaar, dan heeft u aan het einde van dat tweede jaar €11.025. In het eerste jaar verdient u dus €500, maar in het tweede jaar is dat €525. Kijken we naar een termijn van 20 jaar, dan resulteert dit aan het eind van de periode een bedrag van €26.532.98.

Spreiding over verschillende activaklassen

Met één beleggingsfonds belegt u al gespreid over verschillende activaklassen zoals aandelen en obligaties. De diversificatie verkleint het risico gevoelig: eventuele zwakkere prestaties van één aandeel wordt opgevangen door de andere. Met een beleggingsplan vergroot u nog de spreiding want dan belegt u niet in één beleggingsfonds, maar in een 10-tal.

Toegankelijk voor iedereen

U hoeft geen groot bedrag opzij te hebben om te starten. Met een beleggingsplan van MeDirect start u al vanaf €2.500 en kunt u daarna maandelijks bijstorten vanaf €100. Het initiële instapbedrag van €2.500 is nodig omdat deze som verdeeld wordt over een 10-tal beleggingsfondsen.

Let wel op de kosten vooraleer u een beleggingsplan uitkiest, want die kunnen een aanzienlijke hap nemen uit het rendement. Vooral de traditionele banken rekenen nog instapkosten aan bij elke storting. Die variëren van 1% tot 3%. Er zijn echter spelers zoals MeDirect die helemaal geen instap- en uitstapkosten aanrekenen.

Een gespreid beleggingsplan zonder instap- en uitstapkosten. Dat is een goed plan voor uw toekomst! 
Wie nu belegt bij MeDirect ontvangt zelfs tot €500 welkomstpremie.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Beleggen

‘Megatrends doorstaan de waan van de dag’

Bron: MeDirect Bedrijven met innovatieve oplossingen voor de structurele uitdagingen van de toekomst zullen op de lange termijn een bovengemiddelde groei, omzet en winst realiseren.

Alle nieuwsartikels

Alles wat je al wilde weten over ETF’s

Bron: Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Aandelen, obligaties en beleggingsfondsen zijn beleggingsproducten die we allemaal kennen. ETF’s zijn misschien iets minder bekend. Toch wordt dit