Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Belg laat te veel geld op de zichtrekening staan

Bron: MeDirect, 28/05/2019

Eind september 2018 stond er maar liefst 80 miljard euro geparkeerd op de zichtrekeningen van alle Belgische gezinnen samen. Sinds 2015 groeiden ze zes keer zo hard als de spaarboekjes. Een recordbedrag, maar het brengt spijtig genoeg niets op.  Nagenoeg alle banken geven immers 0% rente op de zichtrekening.

Te veel geld op de zichtrekening rendeert niet alleen, het nodigt ook uit om sneller geld uit te geven. Dat er zoveel op dit type rekening blijft staan, wordt vooral toegewezen aan de lage rente op de spaarrekeningen. Bij het gros van de spaarrekeningen is de rente immers gezakt tot het wettelijke minimum van 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. Nochtans, wie moeite doet om te vergelijken, kan het spaargeld tot acht keer meer laten opbrengen. Verschillende internetbanken bieden een veelvoud van wat de klassieke banken u aan rente bieden. Dat kan dankzij hun lage kostenstructuur: zonder groot kantorennet, met optimaal geautomatiseerde processen en dus ook met minder administratief personeel.

Sinds begin dit jaar staat ‘MeDirect Fidelity Sparen’ helemaal bovaan de lijst van de beste gereglementeerde spaarboekjes zonder voorwaarden. In december vorig jaar lanceerden we deze klassieke spaarrekening met basisrente en getrouwheidspremie, waarop u dus geen roerende voorheffing betaalt op de eerste schijf van 980 euro aan intresten per persoon per jaar.

Het volledige bedrag van de zichtrekeningen een jaar op een spaarboekje plaatsen, kan natuurlijk niet. Er dient immers voldoende op te staan om dagelijkse betalingen te doen. Maar indien er 35 miljard van de 80 miljard zou worden overgeplaatst naar een spaarrekening die nog een hogere rente van 0,85% rente biedt, dan zou dit na 1 jaar al 297,5 miljoen euro hebben opgebracht voor alle gezinnen samen. Belgen laten dus een serieus bedrag aan intrest liggen op hun zichtrekeningen.


Automatische spaaropdracht

Heeft u reeds gekozen voor een internetspaarrekening die u een hogere rente biedt, dan is het natuurlijk aangewezen hier regelmatig wat geld op te zetten. Om elke maand een vast bedrag aan de kant te zetten, helpt het om een automatische spaaropdracht in te stellen. U kunt zelf een bedrag kiezen of anders wat er elke maand overblijft van uw loon.

U kiest er dan bewust voor een deel van uw geld opzij te zetten, waardoor u ook minder in de verleiding zal komen om onnodige aankopen te doen. Uit onderzoek blijkt immers dat we geld op onze zichtrekening sneller uitgeven dan wanneer dat geld op een aparte spaarrekening staat.


Laat extra geld op de zichtrekening niet inslapen

U heeft al een mooie financiële buffer op uw spaarrekening en u spaart al elke maand, dan is het aangewezen een deel te beleggen en te mikken op een hoger rendement. Bij MeDirect kan je kiezen uit uit meer dan 500 beleggingsfondsen, kant-en-klare Modelportefeuilles en Vermogensbeheer dat voor iedereen toegankelijk is en dat alles zonder overbodige kosten: geen instap- en uitstapkosten, gratis beleggingsrekening, geen bewaarloon.

Hoe wordt MeDirect dan wel vergoed als het zelf geen kosten aanrekent voor fondsen en modelportefeuilles? Als klant betaalt u enkel de beheersvergoeding van de fondsenbeheerders. Een deeltje daarvan staat de fondsbeheerder af aan MeDirect. En dat is voor ons voldoende.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Maandelijks overzicht: Een zwaluw maakt de lente niet

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Januari was een onwaarschijnlijk goed jaardebuut. Een geruststelling voor vele beleggers na een bewogen jaar 2022. Februari