Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Wat is het verschil tussen een Modelportefeuille en Vermogensbeheer

Bron: MeDirect 15/04/2019

Het is geen verrassing meer dat uw spaargeld op een klassieke spaarrekening weinig tot niets meer opbrengt. Sterker zelfs, als we rekening houden met de inflatie verliest uw spaargeld door het op een klassieke spaarrekening te laten staan elk jaar aan koopkracht.

Er zijn wel een aantal oplossingen op de markt om meer te halen uit uw spaargeld. Een aantal van die oplossingen vindt u bij MeDirect waaronder het MeDirect Vermogensbeheer of een Modelportefeuille van fondsen. Maar wat is nu het verschil tussen deze beide? 

Eerst en
vooral starten met een goede spaarbuffer

Eerst en vooral willen we wel meegeven dat het steeds aan te raden is een mooie spaarbuffer te behouden. Dit om onvoorziene kosten of eventuele tegenslagen op te vangen. De ideale spaarbuffer is ongeveer 6 maanden loon. Om deze spaarbuffer in stand te houden biedt MeDirect een aantal spaarrekeningen aan waarvan de rente tot de beste op de markt behoort. Zo heeft MeDirect een spaarrekening op ieders maat.

Met het bedrag dat boven uw spaarbuffer uitstijgt, kunt u beleggen en zo mikken op een hoger rendement. Fondsen zijn voor Belgen vaak de eerste stap naar meer rendement, weg van het renteloze spaarboekje. een beleggingsfonds beperkt u immers het risico van beleggen doordat een fonds in meerdere effecten tegelijk belegt. Bij MeDirect kunt u zelf kiezen uit een wereldwijde selectie ondsen van 60 gerenommeerde fondsenhuizen. Alleen heeft niet iedereen de kennis of de tijd om een goede selectie te maken.

Daarom biedt MeDirect twee oplossingen aan die het u makkelijker maken, namelijk een MeDirect Vermogensbeheer Portefeuille of een MeDirect Modelportefeuille. Maar wat is nu het verschil tussen beide en welke past het best bij u? We leggen het even voor u uit.

Laten beleggen of MeDirect Vermogensbeheer

De MeDirect Vermogensbeheerportefeuille of ook discretionair vermogensbeheer genoemd kunnen we categoriseren onder de noemer “laten beleggen”. Deze portefeuille van fondsen is voor beleggers die zelf de tijd of de kennis niet hebben om een goed gespreide portefeuille samen te stellen en op te volgen. De experten van MeDirect, in samenwerking met Morningstar – één van ’s werelds grootste onafhankelijke financiële onderzoeksbureau’s –, stellen deze portefeuille samen en volgen deze voor u verder op.

Deze Vermogensbeheerportefeuille bestaat in 5 versies, afhankelijk van uw beleggersprofiel, gaande van een defensieve portefeuille tot een meer dynamische. Om uw profiel te bepalen en dus welke portefeuille bij uw profiel past, gaat u door een korte vragenlijst.

Na het bepalen van uw profiel kunt u starten met beleggen in uw Vermogensbeheer Portefeuille. U hoeft daarna verder niets meer zelf te doen. De experts beheren uw portefeuille voor u en sturen bij wanneer nodig. Elke 3 maanden krijgt u een rapport met de resultaten van het afgelopen kwartaal. Natuurlijk kunt u altijd uw rendement zelf online opvolgen.

Heeft u hiervoor een groot startkapitaal nodig? Neen, of u nu €5.000 of €1.000.000 wil beleggen, iedereen geniet van hetzelfde kwalitatieve beheer. Nadien kunt u zelf uw maandelijkse bijdrage kiezen, indien u dit wenst.

Wat zijn de kosten hiervoor? Bij MeDirect betaalt u voor de Vermogensbeheerportefeuille geen dure instap- en uitstapkosten. Het enige wat u betaalt is de beheersvergoeding voor het beheer van uw portefeuille (0,90% BTW incl.) en de eventuele taksen bij verkoop. Het is immers belangrijk uw kosten laag te houden. De eerste stap naar een hoger rendement start al bij het vermijden van overbodige kosten.

Zelf beleggen met een Modelportefeuille

Een Modelportefeuille kunnen we categoriseren onder de noemer “zelf beleggen”. Dit is een portefeuille voor u samengesteld als basis, een korf van fondsen als het ware, om zelf te starten met beleggen in fondsen. Heel makkelijk is dat u deze in 1 klik samen kan aankopen en eventueel maandelijks automatisch een bedrag kan bijstorten. Dat betekent dat u na het starten de opvolging zelf doet. Deze portefeuille van fondsen is voor beleggers en spaarders die zelf alles in handen willen hebben, maar toch een goede basis nodig hebben om te starten met een gespreide beleggingsportefeuille. Er zijn 8 verschillende Modelportefeuilles beschikbaar, afhankelijk van het doel dat u wilt bereiken. Na het kiezen van de Modelportefeuille die het best bij uw beleggingsdoel past, kunt u onmiddellijk starten met beleggen in deze portefeuille. Belangrijk hier is dus wel dat de beleggingsportefeuille niet voor u wordt opgevolgd door experten, maar dat u zelf de touwtjes in handen houdt en dient te kijken of deze na verloop van tijd nog aansluit bij uw specifieke beleggersprofiel. De individuele fondsen in de portefeuille worden natuurlijk wel beheerd door de fondsbeheerders zelf.

Heeft u hiervoor een groot startkapitaal nodig? Neen, u kunt al een Modelportefeuille kiezen vanaf €2.500. Nadien kunt u eveneens zelf uw maandelijkse bijdrage kiezen, indien u dit wenst.

Wat zijn de kosten hiervoor? Aangezien dit nog net in de categorie ‘zelf beleggen’ valt, betaalt u geen beheersvergoeding zoals bij het Vermogensbeheer. Eventuele taksen bij verkoop zijn zoals overal wel van toepassing. Ook hier betaalt u geen dure instap- en uitstapkosten, zodat u de kosten zo laag mogelijk kunt houden wat uw rendement ten goede komt. Hoe wordt MeDirect dan vergoed? U betaalt wel de beheersvergoeding voor het fondsenhuis, MeDirect ontvangt hiervan een klein stukje en dat is voor ons voldoende. De totale beheersvergoeding wordt dagelijks verrekent in de koers van het fonds. U hoeft dit dus niet extra bij te betalen.

Meer informatie over biede producten en historische rendementen vindt u hier:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Beleggen

Pas op! Toename van SMS-fraude

Als digitale bank willen wij ervoor zorgen dat u steeds online veilig blijft en u zich niet laat vangen door SMS-fraude. Nieuwe technologieën worden door

Alle nieuwsartikels

Maandelijks overzicht: Een zwaluw maakt de lente niet

Bron: Geschreven door Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect Januari was een onwaarschijnlijk goed jaardebuut. Een geruststelling voor vele beleggers na een bewogen jaar 2022. Februari