Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Turbulentie op de beurs: wat te doen?

Bron: De Tijd 08/01/19

We zouden bijna geloven dat het einde der tijden nabij is – of toch de totale ineenstorting van de beurs. Inderdaad, de BEL20 is in 2018 met 20% teruggevallen, en de S&P 500 is in Q4 meer dan 15% gedaald. Sinds 1926 waren er 370 kwartaalresultaten voor deze laatste index, en het afgelopen kwartaal zou historisch ongeveer het 15e slechtste resultaat zijn. Dus moeten we nu alles verkopen en afwachten tot we terug een stijgende beurs zien? Of zullen we flink bijkopen aan een leuke discount? Geen van beiden? Of toch niet zonder eerst ons eigen financieel plan erbij te nemen: als de logica van onze portefeuille allocatie nog immer geldt en onze doelstelling op lange termijn behouden blijft, welke herpositionering sluit dan het beste aan bij dat plan? En is het rendement op termijn in overeenstemming met het risico dat ik (emotioneel) aan kan?

Warren Buffet herinnert ons eraan dat emotionele reacties enkel tot verlies leiden. Neem een stapje terug en bekijk de gebeurtenissen rationeel. Haal eens diep adem en laat de waan van de dag aan u voorbij gaan. ‘Zet de TV af.’ zou wel eens het beste beleggingsadvies kunnen zijn dat deze man ooit gaf. Ook andere succesvolle beleggers delen hun inzicht. Howard Marks wijst erop dat deze ‘Bust’ niet meer is dan het resultaat van de ‘Boom’ die er voor kwam. De stijging in de markten (vooral in de VS dan) ging te snel, en was voornamelijk gebaseerd op de belastingsvermindering van de Trump-administratie eerder dan op fundamentele gegevens. Deze correctie is dus niet overdreven, maar brengt de aandelenkoersen terug in lijn met de onderliggende waarderingen. Verdere correcties zijn nog mogelijk, omdat ook andere steunmaatregelen (zoals Quantitative Easing) de koersen boven hun ‘natuurlijke’ niveau’s stuwden, en bij het afbouwen daarvan dus ook de koersen terugvallen.
Joel Greenblatt (Professor, Hedge fund mgr, Auteur) doceert dat de koers van een aandeel sterk kan schommelen, maar dat de waarde van een onderneming eigenlijk relatief stabiel is.

Ook Benjamin Graham beschreeft ‘Mister Market’ als een halve zool die soms fantastische bedrijven verkoopt aan de helft van hun waarde (en ja, ook wel waardeloze bedrijven aan fantastische prijzen). Correcties van meer dan 10% komen historisch gesproken jaarlijks voor, gemiddeld iets meer dan 1 keer. En echte berenmarkten gemiddeld om de 3.5jaar. En toch groeien portefeuilles op termijn. Om deze winst te kunnen meepikken moet je natuurlijk wel belegd blijven en de angst voor verlies opzij zetten. Dat is moeilijk, want zo zitten we biologisch niet in elkaar lezen we bij Daniel Crosby (The Behavioral Investor). Maar als je de 3 beste beursdagen van het jaar mist omdat je uit de markt bent gestapt, mis je tot 70% van de koersstijgingen (of in dit geval van het herstel). Zoals de laatste dagen van december.

Samengevat, er is geen advies dat voor iedereen geldig is. Behalve dat goed beleggen eenvoudig is, maar desondanks niet gemakkelijk. De filosofie van MeDirect is dat we focussen op die zaken die we kunnen beheersen, en ons best doen om gezond om te gaan met wat buiten onze controle valt. Daarom houden we de kosten zo laag mogelijk, en minimaliseren we de volatiliteit van de beurzen in onze discretionaire portefeuilles. De resultaatsdoelstelling daarvan blijft dan ook van kracht op de middellange termijn. U geniet zowiezo van onze lage kosten. En als u het moeilijk vindt om uw plan aan te houden als Doe-het-zelf belegger, overweeg dan Discretionair Beheer en laat MeDirect (in samenwerking met Morningstar) uw portefeuille professioneel beheren.

Voor wie het toch wat te volatiel vindt, bieden wij interessante alternatieven: de MeDirect Fidelity spaarrekening en het reeds gekende aanbod van ME-spaarproducten.
Market turbulence: what should I do?

 

Dit artikel werd gereproduceerd met de toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.


Share on facebook
Share on linkedin
Share on facebook
Share on linkedin
Alle nieuwsartikels

Beleg in de wereld van morgen, beleg in megatrends!

Onze wereld verandert voortdurend. Allerlei nieuwigheden spelen in op onze levensstijl en beïnvloeden onze toekomst op een positieve manier. Die nieuwigheden ontwikkelen zich tot megatrends:

Alle nieuwsartikels

Opkomende markten: terug in de gunst? 

Nu de inflatiepiek waarschijnlijk achter ons ligt en de Chinese economie in versneld tempo weer aantrekt, trekken de opkomende markten opnieuw de belangstelling van beleggers.