Picture your Future. Save for it by earning 1.5% on a 1-year Term Deposit Account! Learn more.

Trends in de energietransitie
Q4 2022 & vooruitzichten 2023

Bron: Schroders

2022 was een bijzonder moeilijk jaar voor de financiële markten. De meeste activaklassen sloten het jaar fors lager af dan het jaar voordien: de wereldwijde aandelenindex (MSCI All Country World Index) noteerde 18% lager dan begin 2022 en het verrassende element was vooral de obligatiemarkt die zware klappen heeft gekregen. Aandelen van bedrijven actief in de energietransitie bleken helaas niet immuun voor die druk. De toenemende aandacht voor energiezekerheid na de Russische invasie in Oekraïne en de goedkeuring van de Inflation Reduction Act in de VS waren positief, maar niettemin eindigde de MSCI Alternative Energy Index het jaar lager.

Drie belangrijke factoren zorgden in 2022 voor tegenwind binnen het wereldwijde universum van de energietransitie:

Een eerste tegenwind die in 2021 opstak, maar ook afgelopen jaar is blijven waaien, zijn de ernstig verstoorde wereldwijde aanvoerketens en de logistieke problemen en inflatoire druk die daaruit voortvloeien. Door die aanvoerperikelen zijn de bedrijfswinsten in de hele waardeketen van duurzame energie sterk gedaald. Veel van deze bedrijven zijn immers sterk afhankelijk van belangrijke grondstoffen, onmisbare onderdelen, vlot vervoer en logistiek om hun goederen en diensten te leveren.

Naast die impact op de bedrijfswinsten is een tweede belangrijke tegenwind, nu de economie sterk begint te vertragen, de groeiende bezorgdheid over de toekomstige winsten.

Wanneer die eerste twee factoren de component winst van de waarderingsratio ontmoeten, dan komt tot slot de laatste tegenwind naar boven waaien voor aandelen in de energietransitie, namelijk het restrictievere monetaire beleid en de snel stijgende rente. Het mag niet verwonderen, zeker gezien de waarderingen aan het begin van het jaar, dat in een dergelijk klimaat de koersen voor vele bedrijven actief in energietransitie sterk gedaald zijn.

In deze sector is het belangrijk te investeren in verschillende domeinen zoals bijvoorbeeld zonne- of windenergie, maar ook op zoek te gaan naar opportuniteiten in de hele waardeketen (distributie, transmissie, opslag, laadinfrastructuur en groene mobiliteit). Momenteel zien wij mooie mogelijkheden in de windenergie. De sector werd zwaar afgestraft in 2022, terwijl de fundamenten zelfs verbeterden. Vanwege de aantrekkelijke waarderingen, zien wij vandaag interessante opportuniteiten.

Wat zou 2023 kunnen brengen voor de energietransitie?

Wij denken niet dat die drie tegenwinden al volledig zijn gaan liggen. Toch zullen ze stuk voor stuk, hoeveel schade ze vorig jaar op volle kracht ook hebben aangericht, uiteindelijk wegebben. Hier en daar zien we daar overigens al tekenen van.

Bovendien is het zelfs met die tegenwinden belangrijk om te beseffen dat de drie fundamentele krachten die de wereldwijde energietransitie aanjagen – de prijs, de consument en politieke beslissingen – sterker zijn dan ooit. De Reden? De energietransitie is nog maar net begonnen. Dankzij de dalende kosten van hernieuwbare energie, de toenemende consumentenvraag en de opkomst van energieopslagsystemen zijn de marges van bedrijven sinds 2017 gegroeid en de rendementen op eigen vermogen naar aantrekkelijke niveaus gestegen.

En die groei gaat door, de vraag naar schone technologieën zal in de nabije toekomst blijven stijgen. Om de doelstellingen inzake klimaatverandering te halen, zal een overgang naar een koolstofarme wereld nodig zijn. Dit zal de manier waarop we energie produceren, distribueren en verbruiken veranderen. Met een investering van 130 biljoen dollar in hernieuwbare energie die tegen 2050 nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen, zijn de investeringsmogelijkheden enorm. Het is dus een thema dat nog tientallen jaren zal spelen en tot belangrijke herallocatie van kapitaal zal leiden. Hierdoor zullen er beleggingsmogelijkheden ontstaan in allerlei sectoren en bedrijfstakken die betrokken zijn bij de transitie naar een koolstofvrije wereld.

Kijken we naar de waarderingen, dan zien we voor het eerst in achttien maanden dat quasi alle bedrijven – op lange termijn beschouwd – eindelijk weer aantrekkelijk gewaardeerd zijn. De stijging die de belangrijkste waarderingsratio’s in de nasleep van de pandemie doormaakten is in zowel absolute als relatieve termen bijna volledig teruggedraaid. Volgens onze modellen, op basis van verdisconteerde kasstromen, is het stijgingspotentieel op lange termijn vandaag dan ook groter dan op enig ander moment sinds eind 2019. 

Wanneer de tegenwind voor de energietransitie precies zal gaan liggen, valt moeilijk te voorspellen. Voor het eerst sinds lang ogen de fundamentele vooruitzichten voor aandelen van bedrijven actief in energietransitie echter opnieuw behoorlijk overtuigend. Wij zijn op dit moment echter nog steeds voorzichtig gepositioneerd om ons te beschermen tegen mogelijke bedreigingen op korte termijn. Aan de andere kant richten we ons meer dan ooit op het nemen van posities in die bedrijven die op lange termijn van de energietransitie zullen profiteren en die, gelet op hun huidige waardering, het grootste stijgingspotentieel hebben.

Wordt vervolgd, ook in 2023 belooft het voor de energietransitie weer een boeiend jaar te worden.